neděle 13. října 2024

HALLOWEEN SPECIAL 2024 část 3

Kladivo zase udeřilo.
 
THE REVENGE OF FRANKENSTEIN (1958)

Druhý díl série začíná přesně na konci prvního, totiž popravou Victora Frankensteina za to, co udělal v prvním filmu. Poté, co vykradači hrobu, z nichž jedním je hammerovská stálice Michael Ripper, zjistí, že v hrobě neleží Frankenstein, ale kněz, který asistoval u popravy, přesouváme se na Karlův most... pardon, do města Carlsbrück, kde si otevřel ordinaci záhadný doktor Stein. Mezi lidmi je oblíben, i proto, že se stará o chudé. Pomáhají mu dva hrbáči, jeden trochu neochotně, druhý, zcela oddaný, s paralyzovanou rukou a nohou, jménem Karl. Mladý doktor ale zjistí, kdo ve skutečnosti doktor Stein je, místo toho, aby o udal, se ale, ohromen jeho pokusy, stává jeho učedníkem. Frankenstein se chce pomstít - znovu předvést vědeckému světu, co dokáže, a to tak, že transplantuje Karlův mozek do nového těla, složeného z částí těl chudáků, kterým kvůli jejich nemocem amputuje končetiny.

Není to špatná hammerovina, ale měl jsem pocit, že tohle už jsem viděl. Pozdější díly, zejména Frankenstein Must Be Destroyed, si z tohohle dílu berou víc než dost, zejména vytvoření nového života transplantací mozku a stvoření s vědomím, schopné mluvit a nespokojené s osudem, který pro něj Frankenstein naplánoval. Zatímco ale v pozdějším filmu je Victor padouchem do morku kostí, tady vlastně nic moc zlého neudělá. Stará se o chudé, člověk, kterému transplantuje mozek, s tím souhlasí, když se plán provalí, Victor nikoho nezabije, neobviňuje, jen se snaží zahladit stopy. Člověk mu vlastně drží palce, aby se mu experiment povedl. Zápornou stranou je tu tak prudérní společnost ničící výjimečné jedince.
Co mě mrzí trochu víc je několik neuspokojivě rozuzlených dějových linek. Na začátku do ordinace k Cushingovi přijde ukecaná hraběnka, která mu dohazuje svou neteř. Později se objeví neteř vikáře, která trvá na tom, že bude ošetřovat zraněné. Pak na chvíli zmizí, a když jí je prozrazeno, že na půdě ordinace je nemocný, kterého neošetřuje (tj. přeoperovaný Karl), jde tam a nevědomky mu pomůže, aby utekl. O pár scén později se objeví znovu a nikdo není překvapen, že o Karlovi ví. A pak se ukáže, že je neteří oné hraběnky... V tu chvíli jsem byl velmi zmaten. Nebo doktor Kleve se podivuje, že poté, co Frankenstein voperoval šimpanzovi mozek orangutana, šimpanz začal jíst maso a stal se kanibalem. Pak uprchlý Karl uvidí krev a začnou se mu sbíhat sliny. A víc z toho už není. To, že Karl je napaden zničehonic postavou, která se ve filmu do té chvíle neobjevila, ale vypadala, že o Steinových pokusech minimálně trochu ví, mě taky zarazilo.

Scénář tak na mě působí, jako by byl spíchnutý trochu horkou jehlou a pak ještě zprzněn cenzorem před natáčením a po něm. A i tak byla dobová kritika hluboce šokována násilností z dnešního pohledu velmi krotkého filmu. Drží to nějak pohromadě nepřekvapivě díky Fisherově režii a Cushingovu výkonu v hlavní roli. 7/10
a.k.a. Frankensteinova pomsta
Režie: Terence Fisher
Hrají: Peter Cushing, Francis Matthews, Eunice Gayson, Michael Gwynn, Lionel Jeffries, John Gayford, Michael Ripper
Hudba: Leonard Salzedo
Velká Británie 1958

Žádné komentáře:

Okomentovat