pondělí 14. října 2024

HALLOWEEN SPECIAL 2024 část 4

Mučící nástroje, starobylý hrad a Kat, který trestá hříšné ženy.

LA VERGINE DI NORIMBERGA (1963)

Vlastně námětem film docela podobný Krvavému Baronovi, akorát tohle se mi líbilo o dost víc. Mladí manželé se vrátí na hrad v Německu, který patří manželově rodině. Manželka je tam poprvé, ale už první noc prožije hrůzu, kdy má pocit, že slyší výkřiky děsu, vidí temnou záhadnou postavu, která ji sleduje, a v muzeu mučících nástrojů na hradě v železné panně objeví mrtvou dívku. Děs ale nekončí ani ráno - manžel se chová dost podezřele (což umocňuje i Ortolaniho soundtrack) a služebnictvo je taky podezřelé, zamračenou komornou počínaje a zjizveným Christopherem Lee konče. A nikdo jí nevěří, co se jí v noci stalo.

Antonio Margheriti tento film natočil v době, kdy byl italský gotický horor na vrcholu, a oproti pozdějšímu Bavovu filmu si tady skoro nevšimneme, že se děj odehrává v roce 1963, jen podle auta (které ale designem do pojetí filmu zapadá) a zmínek o druhé světové válce. I co se týče módy, Rosanna Podesta většinu filmu stráví v noční košili a staromódním županu. Nejmodernějším prvkem je tak občas nevhodně jazzová Ortolaniho hudba.
Jinak námětově je to klasický Gastaldi, tedy k smrti vyděšená žena a všichni jsou podezřelí z toho, e ji chtějí zabít. Margheriti se ale mnohem víc soustředí na budování napínavých scén, na perfektní vizuál a zvukovou stránku a na natáčení Christophera Leeho tak, aby vypadal co nejděsivěji. Právě Lee je ale jednoznačně nejsilnějším článkem v obsazení - Georges Riviere se mi coby podezřelý manžel moc nezamlouvá, Rossana Podesta sice nehraje vyloženě špatně, ale oproti Barbaře Steeleové, která většinou v této době tyto role hrála, je přece jen co do krásy i působivosti níž. 

Sympatická je délka (80 minut), většina průběhu děje, akorát na konci dostaneme něco tak bizarně nezapadajícího, co vysvětluje celou pointu, že druhá půlka konce, která je správně působivá, kvůli tomu nefunguje úplně nejlíp. Na 7,5 to nevidím, ale o něco lepší než Frankensteinova pomsta to bylo. Takže neobvyklé bodování 7,2/10.
a.k.a. Horror Castle, The Virgin of Nuremberg, Back to the Killer, Terror Castle, The Castle of Terror
Režie: Antonio Margheriti
Hrají: Rossana Podesta, Georges Riviere, Christopher Lee, Laura Nucci, Jim Dolen, Leonardo Severini, Anny Degli Uberti, Luciana Milone, Mirko Valentin
Hudba: Riz Ortolani
Itálie 1963

Žádné komentáře:

Okomentovat