pátek 24. listopadu 2023

UCCIDI DJANGO... UCCIDI PER PRIMO! (1971)

Tohle nemá nic společného ani s jedním svým názvem. Jedná se sice o italsko-španělskou koprodukci, ale stejně se většina filmu natočila v pískovně. Nejdřív jsem rozkoukal anglickou verzi na YouTube, kde mě ale zarazily šílené střihy v úvodní scéně. Tak jsem na disku vyhledal italskou verzi, kde mě překvapil úplně jiný začátek s mexickými bandity. Fajn, vypadalo to, že tahle verze by mohla být kompletní. Skončila úvodní scéna, po titulcích se objevila ta, kterou jsem už viděl... a střih byl úplně stejný!

Celá úvodní scéna, točená ve Španělsku, pak vypadá jako z úplně jiného filmu a nějakou dobu si i říkáte, jakou má sakra s následujícím dějem souvislost. Děj se točí kolem zlatokopů okrádaných majitelem saloonu Burtonem. Burtona hraje Aldo Sambrell, který ovšem hrál i vůdce banditů v úvodní scéně. Je to ta samá postava? Moc to nevypadá... Zlatokopy vraždí záhadný šílený vrah George Wang. Pak se objevuje hrdina, který není ani Django, ani nijak výrazný, vlastně ani nijak důležitý, ani nijak sympatický. Giacomo Rossi Stuart prostě ty hrdiny hrál vždycky nějak omylem. Johnny, jak se jeho postava jmenuje, se spřátelí se starým bláznivým zlatokopem, jeho přáteli, záhadným lovcem odměn, doktorem a jeho krásnou sestrou, a také se šerifem. A stane se zlatokopem.

Já bych i bral takový ne moc drsný western o zlatokopech, nápady mi nepřipadají špatné. Jen mi jich připadá, že je tu strašně moc, jsou naprosto nedotažené a překrývají jeden druhý. Sambrell do toho má ještě za ženu tanečnici Dianu Lorys, ale prahne i po doktorově sestře Kristě Nell a za tím účelem vydírá doktora. A manželka žárlí. Zkrátka těch podzápletek, postav a vztahů je tu šíleně moc, nesedí k sobě vzájemně a divák se ztrácí. A hlavní postavy se ztrácí. Motivace lovce odměn je nejasná, prostě jen stoický zabiják. Je nám představen jako záhadný muž s flétnou, kterou plive šipky, aniž by tuto zbraň do konce filmu použil.

Navíc vše je točeno narychlo, se spoustou zbytečných zoomů a švenků, jen aby se něco dělo. Hudba je půjčená ze starších (a přece jen lepších) Garroneho westernů. Tohle ani ty filmy, co Garrone natočil předtím se Steffenem, vůbec nepřipomíná. Spíš to mělo trochu španělský nádech jako Boschovy filmy z téhle doby. Zkrátka, dobré to moc není, i když nijak zvlášť nudné, ale doporučit rozhodně nemůžu. 5/10
a.k.a. Tequila, Kill Django... Kill First
Režie: Sergio Garrone
Hrají: Giacomo Rossi-Stuart, Krista Nell, Aldo Sambrell, Diana Lorys, Silvio Bagolini, Mario Novelli, Furio Meniconi, Lorenzo Robledo, George Wang, Romano Puppo
Hudba: Elsio Mancuso
Itálie / Španělsko 1971

Žádné komentáře:

Okomentovat