sobota 11. listopadu 2023

LE DUE FACCE DEL DOLLARO (1967)

Vojenský western o loupeži a la Rififi. Chytrák považovaný za blázna vymyslí lstivý plán, jak ukrást zlato z vojenské pevnosti. Na to najme tři lidi, kteří se navzájem neznají a do dokončení loupeže se ani nemají setkat. Je to vychytralý pistolník, bývalý voják a prostitutka. Většinu filmu tak skoro v reálném čase sledujeme provedení loupeže a pak její následky.

Námět není špatný, provedení je ale mizerné. Kdyby Carnimeo, který tu dělal asistenta, režíroval, určitě by to dopadlo mnohem lépe, v podání Roberta Bianchi Montera je film ale strašlivě pomalý, nezáživný a zmatený. O postavách se nedozvíme skoro nic, po úmorném ukecaném začátku, kde stejně kecá jen chvástající se enigmatický profesor, se rovnou vrháme do akce. Tedy, chvilku to vypadá že i reálně do akce, ale pak sledujeme, jak se někdo snaží někam dostat, někdo se před někým schovává nebo někdo někam leze.

Pevnost je navíc hlídána dost mizerně, když těsně před inspekcí dovnitř proniknou hned tři cizinci (čtvrtý se rovnou vydává za inspektora). Gérard Herter v roli plukovníka se snaží imitovat Lee Van Cleefa, co to jde, ve výsledku je asi nejzajímavější postavou, ale i tak zvláště ve druhé půlce si s ním scénárista dělá, co se mu zrovna zamane. Pro Jacquese Herlina je profesor asi největší rolí, v jaké jsem ho kdy viděl, a dokazuje zde, proč hrál vždycky jen ty vedlejší. Gabriella Giorgelli je tu snad jen proto, aby ve filmu vůbec byla nějaká žena, její postava nemá dobré opodstatnění ani v samotné loupeži, tím méně v ději. A zklame i postava, kterou většinu filmu pokládáme za nedobře obsazeného hrdinu. Maurice Polimu to vážně nesedí a působí dost divně.

Občas se objeví zajímavější scéna, ale vzápětí je přebita většinovou nudou. A když už se s filmem, točeným za levné peníze v Itálii, celkem smíříme, přijde náhlý, nelogický a vůbec nesmyslný konec. Kdepak, tohle je vyloženě zabitý potenciál a další do řady podprůměrných zapomenutých špageťáků. 4,5/10
a.k.a. Two Faces of the Dollar
Režie: Roberto Bianchi Montero
Hrají: Maurice Poli, Gérard Herter, Jacques Herlin, Gabriella Giorgelli, Tom Felleghy, Fortunato Arena, Andrea Bosic, Andrea Scotti, Claudio Ruffini, Ivan Scratuglia, Spartaco Conversi, Claudio Scarchilli, Pietro Torrisi
Hudba: Giosofat Capuano, Mario Capuano
Itálie / Francie 1967

Žádné komentáře:

Okomentovat