pondělí 13. listopadu 2023

GENTLEMAN JO... UCCIDI (1967)

Jedna z těch lepších steffenovek, která je docela zábavná, Tonda se tu nesnaží pomstít až za hrob a hraje spíše postavu typu Sartany, a překvapivě tu ani jednou neudělá svůj ikonický trik, kdy padne na zem, překulí se a střílí.

Děj trochu připomíná pozdějšího Shanga, protože sadistická banda vedená sadistickým Fajardem terorizuje malé městečko v pohraničí. Zde s tím, že se snaží vydírat obyvatele, aby je platili za ochranu. Místní vojenský správce má však silnou autoritu a na podmínky nepřistoupí. Fajardo se ho proto rozhodne v tichosti odstranit, do města však přijel záhadný uhlazený gentleman, který ale možná něco skrývá. Přestože kapitán zemře, gentleman si navlékne jeho uniformu a udržuje bandu v přesvědčení, že je naživu a je jim v patách.

Mezi pozitiva určitě patří Fajardův padouch a jeho banda zahrnující i zjevy typu Antonia Iranza nebo Benita Stefanelliho, sám Steffen tu ale taky není vyloženě špatný, takže co se týče dvou hlavních postav, děj neselhává. Slabší je to s ženami, představitelka salonní zpěvačky mě nezaujala vůbec a krásná Anna Orso v roli bankéřovy manželky má jen velmi omezený prostor. Děj se ubírá občas docela nečekanými cestami a krutost mexických banditů nezná mezí, takže ač neuvidíme moc krve, jen to, čeho se neštítí je docela síla, zvlášť v porovnání se směšnými padouchy z dalšího Steganiho westernu Mimo zákon.

Když film srovnám právě s Mimo zákon, ač je tam Lee Van Cleef i Bud Spencer, je to docela uspávačka, tohle nenudí, má to spád, akci a asi na to má velký vliv soundtrack. Tamní uspávací hudba od Ortolaniho nedosahuje kvalit zdejšího doprovodu od Bruna Nicolaie, které překvapivě dirigoval sám Ennio Morricone. Dlužno ovšem říct, že v hlavním tématu se Nicolai inspiroval u Carla Orffa.

Jinak jde o jeden z ryze barcelonských spaghetti westernů, vše se točilo právě v okolí katalánské metropole a v tamním městečku na pozemku producenta Balcazara (dále viz Ringo se vrací, například).

Anthony Steffen spaghetti westerny chrlil jako na běžícím páse. Tohle je jeden z řady, další z nekonečného seriálu, ale vidět se dá a jak říkám, patří mezi ty lepší. 6,5/10
a.k.a. Gentleman Killer, Zabiják gentleman
Režie: Giorgio Stegani
Hrají: Anthony Steffen, Eduardo Fajardo, Silvia Solar, Anna Orso, Antonio Iranzo, Benito Stefanelli, Frank Oliveras, Marino Vidal Molina, Joaquin Blanco, Luis Barboo, César Ojinaga
Hudba: Bruno Nicolai
Itálie / Španělsko 1967

Žádné komentáře:

Okomentovat