pondělí 30. října 2023

HALLOWEEN SPECIAL část 10

Taxikář i Král komedie v jednom? Hlavně je to zmrd.
 
THE LAST HORROR FILM (1982)

Vinnie Durand je loser. Sní o tom, že se stane velkým režisérem hororů, místo toho žije se svou matkou, je úchyl a zbožňuje herečku Janu Batesovou. Když zjistí, že Jana bude předvádět svůj nový horor v Cannes, okamžitě se tam vydá, aby se ji pokusil přesvědčit k účinkování v jeho hororu. Což dělá tím nejhorším možným způsobem, protože je úchyl. Navíc se začnou vršit vraždy.

Film jsem viděl na Festivalu otrlého diváka, kde byl přeložen dvojicí Immanuel Lubrikant a Kafilérie Zawadská. Velmi kreativně. Včetně lokalizace všeho do českého prostředí. Vinnie tak nežije v New Yorku, ale na Opatově, festival se koná v Benátkách nad Jizerou, Caroline Munro hraje Danu Morávkovou a jejím partnerem je Jan Rosák. Jestli původní film je komedie, živý dabing ho posunul ještě o úroveň výš a celé kino se válelo smíchy od začátku do konce. Akorát mám problém film od dabingu oddělit. S dabingem to byl naprosto dokonalý zážitek. Jak by to obstálo samo?

Špatný to není. Jak jsem na začátku zmínil Krále komedie, Vinnie má k Rupertu Pupkinovi velmi blízko, i k Travisi Bicklovi. Akorát film vznikl dřív než Král komedie. Točilo se načerno na festivalu v Cannes v roce 1981, dokonce zahlédneme pár filmových hvězd, které určitě netušily, že je někdo natáčí pro film. Vinnie jako charakter bohužel na De Nirovy postavy nemá a Joe Spinell, ač nehraje špatně, je prostě umaštěný úchyl. Nebo zmrd, jak znělo často v dabingu.

Ve filmu se objeví několik brutálních záběrů, ale všechny se odehrávají ve filmech, na které se Vinnie dívá. I tak ale scéna z filmu, přeloženého jako "Fany 2: Pomsta", kde důchodkyně (Bohdalka) zamorduje oběť, vyřízne jí srdce a sežere ho, byla cenzurována a v promítané kopii byla z nějaké kopie v horší kvalitě.

Jinak nedokážu říct, jestli pozornost u mě držel dabing, nebo mě i zajímal film. V závěrečné třetině se jedna kratší pasáž odehrává na hrádku, kde se nestane prakticky nic. Na závěr se tam děj vrátí, ale už tady se něco mohlo stát, ne?

Kromě Caroline Munro a Joe Spinella asi nikdo jiný z herců za zmínku nestojí. Dobrý soundtrack (písně překladatelé zpívali!), poprvé v tomto speciálu, až na samotný závěr, i nějaké ty kozy (hned v první minutě) (Munro neukáže nic), na závěr i nějaké to překvapení. Já to hodnotit radši nebudu, protože v té verzi, která mě tak bavila, už to neuvidím.
a.k.a. Zmrd v Benátkách, Fanatic
Režie: David Winters
Hrají: Joe Spinell, Caroline Munro, Glenn Jacobson, Judd Hamilton, David Winters, Filomena Spagnuolo, Tami Hamilton, J'Len Winters, bez svého vědomí Isabelle Adjani, Karen Black, Kris Kristofferson, Marcello Mastroianni
Hudba: Jesse Frederick, Jeff Koz
USA 1982

Žádné komentáře:

Okomentovat