sobota 7. října 2023

2023 HALLOWEEN SPECIAL část 4

Boris Karloff +  Bela Lugosi + Edgar Allan Poe. Poe v tom je, ale jinak, než čekáte.
 
THE RAVEN (1935)
Když v 60. letech točil adaptaci Havrana Roger Corman, zavolal si sice taky Karloffa, ale jinak film pojal jako komedii. Ve 30. letech se ale touto cestou nevydali. Jak Černá kočka byla rovnocenným soubojem dvou hororových legend, tohle je vyloženě Lugosiho film. Tady je tím padouchem on, kdežto Karloff je v podstatě antihrdinou.
Mladá tanečnice má autohavárii a jediný, kdo ji může zachránit, je doktor v podání Lugosiho. Ten se ale na lékařskou praxi vykašlal a nyní se ponořil do studia Edgara Allana Poea, dokonce si ve sklepě udělal repliky mučících nástrojů z jeho děl. Operovat odmítá, ale nakonec, když je potěšeno jeho ego uznáním kolegů, přijme. Do své krásné pacientky se ale zamiluje a je velmi uražen, když její otec ho žádá, aby s ní přerušil styky. Doktor chystá pomstu, k čemuž využije uprchlého trestance, kterému znetvoří tvář a vydírá ho tím, že pokud mu nebude sloužit, nepřeoperuje ho zpátky.
První půlhodina (z celkové hodiny) je vážně skvělá. Děj odsýpá, Lugosi sice hraje dost prkenně, ale jeho charisma je nepopiratelné, a jeho ďábelský smích stojí za to. Karloff v naprosto jiné roli je vynikající a je škoda, že vlastně nikdy nebyl jako herec doceněn a hrál jen v hororech. Většinu filmu však bohužel hraje skoro němou roli a má obtíže mluvit. Jak říkám, tohle je Lugosiho show.
O adaptaci Havrana sice nejde, ale je tu recitován a o Poeovi se hodně mluví a uvidíme tu i jeho kyvadlo v akci. To hraje samozřejmě největší roli v závěru. Ten bohužel ale nesplní očekávání. Zvláště kvůli tomu, že děj na scéně nechává i naprosto zbytečné vedlejší postavy, kterých se měl dávno zbavit, a které jen čumí a nic nedělají. Oproti Černé kočce tu pak v první polovině hrdinka je docela fajn a velmi krásná, v té druhé však bohužel už jen ječí, kdežto hrdina je nudný, nezajímavý, prostě třicítková/čtyřicítková/občas i padesátková klasika. Hudba nehraje pořád, jen v těch správných momentech, ale ne vždy se dobře hodí.
The Raven je možná i lepší než Černá kočka, ale stojí za vidění hlavně kvůli Lugosimu, který si užívá svého ďábelského padoucha. O souboj dvou ikon tu bohužel tolik nejde, Karloff hraje druhé housle. V titulcích je ale první uveden on. Později se situace proměnila a v některých filmech hrál Karloff hlavní roli, kdežto Lugosi už jen vedlejší. 7/10
Režie: Lew Landers
Hrají: Bela Lugosi, Boris Karloff, Lester Matthews, Irene Ware, Samuel S. Hinds
Hudba: W. Franke Harling, Clifford Vaughan
USA 1935

Žádné komentáře:

Okomentovat