neděle 1. října 2023

2023 HALLOWEEN SPECIAL část 2

Opět, když dva dělají totéž... je to skoro totéž.
 
XING XING WANG (1977) 
Když Hollywood vyrobil v 70. letech velkofilm, menší studia nebo kinematografie hned začala vyrábět svoje klony. Nejinak tomu bylo i u King Konga, kterého se sice nechytili Italové, a kupodivu ani Japonci, ale byli to Shaw Brothers, kdo hned přispěchali se svým vlastním Kongem. Nebyli sami. Aby ale nikdo nemohl říct, že to je jen King Kong s Číňany, ještě do toho zamíchali Sheenu, královnu džungle.

Expedice jde po stopách obrovské gorily, která se vyskytla někde v Indii. Dobrodruh Ženšen (nejmenuje se tak, ale tak jsem si ho zapamatoval) se přidává, protože přistihl svou ženu v posteli se svým bratrem a nyní se utápí v alkoholu. Po mnoha útrapách, které čekají v indickém pralese (tekutý písek, tygři, sloni) se na to výprava vykašle a zůstane jen Ženšen. Ten na gorilu skutečně narazí, zachrání ho ale krásná blondýnka ve velmi úsporných kožených bikinách, kdy na ni celý film fascinovaně zíráme v očekávání, jestli něco nevypadne. 

Blondýnka se jmenuje Auvej (dobře, Ah Wei) a přestože se svými bílými rodiči kdysi spadla letadlem do džungle a vychovávala ji obří opice, umí výborně čínsky. A tady začíná teprve ta správná prdel - sledujeme dementní romantické scény, kde se Auvej mazlí s tygry, pózuje na troskách letadla, nebo se ve své květinové jeskyni miluje se Ženšenem, zatímco gorila vše sleduje otvorem! Všemu předchází scéna, kde se Auvej usadí v pralese s posekaným trávníčkem a jí mango ze stromu. A po letech v džungli, zrovna ve chvíli, kdy se setká s jiným člověkem, ji kousne jedovatý had! A to na vnitřní stehno, kousíček od rozkroku, takže scéna, kde se Ženšen snaží jed z rány vysát, působí velmi... nevhodně. Gorila naštěstí přinese to správné listí, Auvej má v jeskyni hmoždíř, takže udělat lék je otázkou pár vteřin.

Děj se bohužel rozhodne následovat svůj vzor a po odchodu z pralesa, kdy už to King Konga sleduje skoro otrocky včetně show v řetězech, ničení města a výlezu na mrakodrap, už je srandovní jen scéna, kde Ženšen koupí Auvej moderní oblečení, aby v Hong Kongu zapadla - a jsou to nějaké kurví šatičky z kůže.

Kvůli čemu rozhodně tenhle film stojí za zmínku bez odsouzení jako neinvenční kopírka King Konga je krásná Evelyne Kraft, která sice neumí hrát (a ještě je strašně špatně namluvená do čínštiny), ale její postava jednoznačně celý film ozvlaštňuje. Dál jsou to některé nečekaně brutální momenty, jako domorodec s ukousnutou nohou, které jsou vystřídány momenty jak ze žurnálu, kde se Kraft s lidožravým tygrem mazlí, věší si ho za krk, a když odchází z džungle, tygr se s ní nechce rozloučit. 

I přes všechny krvavé scény, kterých tolik zase není, a odvážný obleček Kraftové film působí jako cílený především na dětského diváka, takže když se ve druhé půlce padouch pokouší Auvej znásilnit, máte pocit, že tohle tam nepatří. Co do nějaké sem tam vypadlé bradavky nebo ukousnuté končetiny, až teď bych děti poslal z místnosti. Hudba je kradená a půlka ji zazněla v Monty Pythonovi, takže často působí dost nepatřičně. 

Pokud máte pocit, že King Konga jste ve všech verzích už viděli hodněkrát a chcete vidět jeho verzi z druhého konce světa, tohle je film pro vás. Legračně špatné miniatury vás snad neodradí.
a.k.a. The Mighty Peking Man, Goliathon
Režie: Meng Hua Ho
Hrají: Evelyne Kraft, Danny Lee, Ku Feng a spousta dalších
Hong Kong 1977

Žádné komentáře:

Okomentovat