neděle 13. srpna 2023

THE RUNNING MAN (1987)

Dystopická akční sci-fi podle knihy Stephena Kinga, kterou napsal pod pseudonymem. Takže je v ní hodně krev. Krev? Krev. Krev. Krev. Krev je všude. Ba ne, to by to musel napsat spíš Garth Marenghi. Stephen King si ale rozhodně nepředstavoval, že hlavního hrdinu bude hrát Arnold.

V roce 2017 se svět změnil v totalitu, ve které jsou všichni ovládáni skrze média a řeší jen reality show, kde vězni prchají před brutálními lovci o život. Arnold hraje policistu, který odmítne povraždit desítky nevinných, za což je zatčen a uvězněn. Uprchne z pracovního tábora, ale záhy je znovu chycen, od moderátora reality show však dostane šanci - zachránit si život účastí v show. Netuší, že samozřejmě není očekáváno, že by někdo z uprchlíků přežil. Do všeho navíc zamíchá dva bývalé spoluvězně a ženu, kterou na útěku potkal.

Akce není špatná, děj taky ne, ale kdo je pro mě králem filmu je Richard Dawson jako moderátor reality show, ten je skvělý. Zvláště v dabingu Ilji Prachaře. Arnold tu několika hláškami i situacemi spíš jede jakoby v greatest hits ze svých předchozích filmů - nese na rameni těžkou traverzu, unese nic netušící o půlku menší ženu a dokonce pronese "Já se vrátím." A stejně jako v Predátorovi je tu Jesse Ventura, tentokrát ale v nečekané roli televizního cvičitele, jakési mužské obdoby Olgy Šípkové. Známých jmen je tu dost, jednoho ze spoluvězňů hraje Yaphet Kotto, jednoho z lovců pak Jim Brown, ale tenhle film prostě patří hlavně Dawsonovi.

Zajímavostí je, že miniroli vzbouřence sehrál muzikant Dweezil Zappa, syn Franka. Hudba je ale docela nevýrazná, typicky osmdesátková, vůbec si ji nepamatuju. Utkví mi hlavně Dawson, Professor Toru Tanaka s hokejkou a bohužel i cvičitel Ventura. Mezi ty nejlepší osmdesátkové schwarzeneggerovky se to neřadí, ale ani mezi ty nejslabší. Vlastně bych se na to znova podíval asi i radši než třeba na Conana. 7/10
a.k.a. Běžící muž
Režie: Paul Michael Glaser
Hrají: Arnold Schwarzenegger, Maria Conchita Alonso, Richard Dawson, Yaphet Kotto, Jesse Ventura, Jim Brown, Professor Toru Tanaka, Edward Bunker, Dweezil Zappa
Hudba: Harold Faltermeyer
USA 1987

Žádné komentáře:

Okomentovat