neděle 13. srpna 2023

SCREAMERS (1979)

Naivní dobrodružný film s hororovými prvky, který se Roger Corman a Joe Dante (a Jim Wynorski) pokoušeli v USA prodávat jako horor. Celé jako by to vypadlo z románu 19. století, což není náhoda - jde o vykradačku Ostrova doktora Moreaua, jehož předlohu napsal H.G. Wells už v roce 1896. A celý Martinův film se nese v takovém starosvětském, vlastně zastaralém duchu, k čemuž moc neladí gore efekty přitočené americkým distributorem.

Verze Screamers, kterou New World Pictures uvedly v roce 1981, je kratší a je v ní Cameron Mitchell, což nás vedlo k projekci právě této verze. Takže na začátku dostaneme asi patnáct minut úplně nových scén s Cameronem Mitchellem a Melem Ferrerem, kteří prozkoumávají jeskyni na pobřeží uprostřed noci. Všechny je rozsápou záhadné stvůry. V průběhu děje je pak ještě jedna scéna s extra vraždou a pár záběrů s novým vizuálním trikem. Je třeba říct, že americké masky vypadají mnohem líp než ty italské, na druhou stranu, scény dost mění očekávání od filmu. Americké části jsou horor, italské jsou dobrodružný film s děsivými příšerami. Jinak Dante se podílel na střihu verze Screamers, Wynorski udělal trailer se spoustou falešných záběrů, které lákaly na moderně pojatý film včetně nahé prsaté ženské ve stanu. Nic takového ve filmu není.
Po novém úvodu dostáváme úplně nový začátek, na kterém několik trosečníků na záchranném člunu je záhadnou silou přihnáno k pobřeží neznámého ostrova. Trosečníky jsou vězni z vězeňské lodi a lodní lékař. Trosečníci začnou ostrov zkoumat, ale jednoho po druhém cosi likviduje. Následně objeví sídlo záhadného pána ostrova s jeho záhadnou krásnou společnicí a kdo ví, kolik záhad ostrov ještě skrývá.
Největší problém filmu je, že se docela táhne a nic moc nového nebo překvapivého nepřináší. Do všeho jsou navíc dost násilně zapojeny domorodé pověry a náhle aktivní sopka. 

Claudio Cassinelli tady toho moc na práci vlastně nemá a nijak zvlášť nezaujme, Richard Johnson přehrává i svůj anglický přízvuk, Joseph Cotten se zastavil na dva dny a předvádí etudu na téma "starý nešťastný muž plný bolesti, kterému za dvacet minut jede taxík zpátky do hotelu", takže nejvíc se mi vlastně líbily oči Barbary Bachové, což není úplně kvalita filmu. Kamera je pěkná, hudba není vyloženě špatná, ale pokud se zkrácená verze Screamers tak táhne, původní italská Island of the Fishmen už musí být úplné utrpení. Škoda. 6/10
a.k.a. Island of the Fishmen (alternativní verze), L'isola degli uomini pesce (původní verze)
Režie: Sergio Martino, Miller Drake (přidané scény)
Hrají: Barbara Bach, Claudio Cassinelli, Richard Johnson, Joseph Cotten, Roberto Posse, Giuseppe Castellano, Beryl Cunningham, Cameron Mitchell, Mel Ferrer, Eunice Bolt
Hudba: Luciano Michelini
Itálie / USA 1979

Žádné komentáře:

Okomentovat