neděle 13. října 2019

OIK'S MONTH OF THE LIVING DEAD část 4

Co znamená Pro hrst dolarů pro italský western, znamená tento film pro italský horor.

LA MASCHERA DEL DEMONIO (1960)
Mario Bava mě zase jednou dostal. Tohle je gotický horor se vším, co má mít. Tajemné hrady, podzemí, dávná kletba, upíři, čarodějnice, oživlé mrtvoly, rituály, tajné chodby. A vše je tu obsaženo tak, že film nepůsobí kýčovitě a přeplácaně, tak jako se to povedlo Reinlovi v Hadí jámě a kyvadlu. Sice jen černobíle, ale i tak Bava kouzlí obrazem, spousta záběrů by se dala zarámovat a některé triky jsou na rok 1960 dechberoucí. Například, když se Barbaře Steele mění v jediném záběru make up. Nebo oživování mrtvoly. Film má navíc na rok 1960 i překvapivě brutální efekty a detaily na věci, které by v téhle době ještě Američani ani Britové neukázali. Přestože je to jasná studiovka, z filmu dýchá carské Rusko 19. století. Atmosféra je hned od začátku dokonalá, a film ani na chvilku nepustí a nenudí.
Jediné, co se úplně nepovedlo, je obsazení. Barbara Steele je skvělá jako služebnice ďábla. Ve své kladné roli už tak dobrá není. Představitel upíra Javutiče nepůsobí zdaleka tak děsivě, jak měl. A postava mladého hrdiny je opět pitomá a nesympatická. John Richardson je aspoň lepší než Giacomo Rossi-Stuart v Prokletí smrti. Ale s herci a se scénářem (který vychází z povídky Nikolaje Vasiljeviče Gogola, ale nijak moc se jí nedrží) si Bava nikdy hlavu nelámal, jeho filmy stály především na atmosféře a ta je dokonalá. K dokonalosti holt už chybělo jen to, aby Javutiče hrál Christopher Lee a profesora Kruvajana Peter Cushing. 8,5/10
PS. Bohužel jsem viděl anglicky dabovanou verzi. Ale evidentně byla udělaná dobře, narozdíl od Bavových filmů, které si do prádla vzala AIP. Navíc jsem to viděl s titulkem Mask of the Satan, nikoli Black Sunday.
a.k.a. Maska démona, Mask of the Satan, Black Sunday, Revenge of the Vampire, Fright
Režie: Mario Bava
Hrají: Barbara Steele, John Richardson, Andrea Checchi, Arturo Dominici
Hudba: Roberto Nicolosi
Itálie 1960

Žádné komentáře:

Okomentovat