pondělí 7. října 2019

OIK'S MONTH OF THE LIVING DEAD část 3

Dneska si zazpíváme.

LITTLE SHOP OF HORRORS (1986)
Na motivy filmu Rogera Cormana vznikl broadwayský muzikál, který roku 1986 převedl animátor a tvůrce Yody Frank Oz zpět do filmu! A je fakt, že tenhle film je především muzikál, pak komedie a až v poslední řadě horor. Takže i když to je zábava, není to nic moc pro mě.
Písničky samy o sobě mi nevadí, ale kýčovité muzikály amerického střihu mě fakt neberou. Tady mě většina songů bavila tak první minutu a půl a pak už jsem si přál, aby se přestalo konečně zpívat a začalo se něco dít. V podstatě jediné dvě muzikálové části, které se mi líbily celou dobu, byla představovačka sadistického zubaře Stevea Martina a první song s kytkou. Na druhou stranu třeba úvodní song představující prostředí, kde tančí bezdomovci a štětky, byl otravný, stejně jako trio subret vlnící se přes celý film.
Malé květinářství v chudinské čtvrti krachuje, oživí ho ale neznámá květina, kterou náhodně přinesl přitroublý poskok Seymour. Květinářství začne náhle prosperovat, ale záhadná květina si začne vybírat svou daň, protože aby rostla, potřebuje krev. Do toho se zaplete naivní prodavačka, kterou Seymour miluje, její násilnický přítel, a samozřejmě chamtivý majitel obchodu. Vše končí... jak?
Ony totiž existují dva konce. Jeden Frank Oz zamýšlel původně, ale v osmdesátkách prostě nemohl projít, takže se použil ten slabší. Škoda. Ten první by byla dobrá pěsťovka všem happy endům, co kdy byly. (Vypadá to, že na Blu Ray film vyšel i v původně zamýšlené podobě.)
Film zdánlivě stojí na Rickovi Moranisovi, který tu představuje svého dalšího troubu a představuje se tu i jako zpěvák. Ve skutečnosti ale stojí na animaci rostoucí, mluvící a vše požírající kytky Audrey II. A animace jsou vážně super. Dneska by tohle nikdo už nedokázal, protože na praktické efekty se totálně rezignovalo, když máme počítače, to dá rozum. Za chvíli budou počítače asi už i generovat scénáře.
Co stojí rozhodně za zmínku jsou štěky slavných komiků své doby. Takže se tu dočkáme nejen Stevea Martina jako šíleného zubaře, ale třeba i Johna Candyho jako bláznivého rozhlasového moderátora a především Billa Murraye, jehož výstup coby masochistického pacienta v kombinaci se sadistickým Martinovým zubařem je asi nejlepší scénou z filmu. A jednu věc jsem si uvědomil:
Je škoda, že film je tolik uhlazený, což bude asi následkem muzikálové předlohy. Ústřední pár je natolik naivní, že to až bolí, Chtělo to zlejšího Seymoura, postupně chladnokrevně víc a víc krmícího kytku za účelem vlastního prospěchu a zlejší Audrey (první), která by Seymoura doopravdy nikdy nemilovala. (A věřil tomu někdo i v této verzi?) Pak by snad prošel i ten původní konec, nejdražší alternativní konec své doby. Škoda. 7/10
a.k.a. Malý krámek hrůz
Režie: Frank Oz
Hrají: Rick Moranis, Ellen Greene, Vincent Gardenia, Steve Martin, John Candy, Bill Murray, Jim Belushi, Danny John-Jules
Hudba: Alan Menken, Milles Goodman
USA 1986

Žádné komentáře:

Okomentovat