úterý 6. srpna 2019

BUFFALO BILL AND THE INDIANS (1976)

Buffalo Bill, legenda Dalekého Západu, která se mumifikovala a pozlatila sama během svého života, si po desetiletích šestákových románů a laciných filmů velebících jeho hrdinské skutky, zasloužila ukázat v úplně jiném světle, které spíše odpovídá realitě. Tenhle film by se tak neměl vůbec označovat jako western, protože jím vlastně není. Spíše jde o příběh namyšlené hvězdy, která si do show najala, aniž by to tušila, živoucí připomínku vlastní nadutosti, neschopnosti a lhářství. Ovšem film vzal do ruky Robert Altman, takže výsledek je... zvláštní.
Soudě dle tohoto filmu a MASHe, Altmanovy filmy jsou spíše mozaiky, kde je strašně těžké se přiblížit k jakékoli postavě. Altman se zjevně strašně snažil stát americkým Fellinim či Bergmanem. Nebudu soudit, nakolik se mu to povedlo, ale mně jeho styl nesedí. Naštěstí je Buffalo Bill povedenějším kouskem než MASH, a to z důvodu, že má několik pojítek, která ho drží pohromadě. Prvním je samozřejmě Sedící býk, který, jsa považován za zvíře přivezené k vystupování do arény, převrátí vzhůru nohama celý Billův cirkus. Druhým je pak postava Neda Buntlina v podání skvělého Burta Lancastera, která Billovu legendu stvořila a celý film ji komentuje. Společná scéna Lancastera a Newmana je pak zlatým hřebem filmu, hned po scéně, kdy se konečně Sedící býk setká s americkým prezidentem - podobně nadutým, jako hvězda prérie.
Paul Newman opět ztvárňuje historickou postavu. Ovšem zatímco dosud všichni jeho skuteční psanci západu byli nahlíženi jako romantičtí hrdinové, a Newman jim dodal sympatické charisma, jeho Buffalo Bill je naprosto nesympatická, odpudivá primadona, která dávno ztratila smysl pro realitu, plácá hlouposti a vyžaduje nesmysly jen proto, aby zazářila. Jenže nesympatické jsou ve většině i ostatní postavy. Od Joela Greye v roli slizkého manažera Natea Salisburyho, přes k nepoznání namaskovaného Kevina McCarthyho v roli žoviálního manažera majora Burkea, nebo Harveyho Keitela v netypické roli Billova synovce, zahleděného do slávy svého strýce. Trochu sympatií snad může vzbudit Annie Oakley v podání Geraldine Chaplinové, ale její vztah k Sedícímu býkovi není vysvětlen. Sám Sedící býk pak většinou nehnutě mlčí a mluví za něj tlumočník v podání Willa Sampsona.
Buffalo Bill a Indiáni není špatný film, ale leccos mu chybí. Dvě hodiny sledujete postavy, které jsou odporné, jak se nejsou schopné vypořádat samy s vlastním egem. Člověk, který celou legendu stvořil, je pak najednou jednou z nejsympatičtějších postav, protože snad jen on a Sedící býk ještě dokáží rozlišovat, co je správné a co už ne. Pokud chcete vidět Západ zbavený jakéhokoli lesku, klidně se podívejte, ale myslím, že by se našly i lepší antiwesterny. 6,5/10
a.k.a. Buffalo Bill and the Indians or Sitting Bull's History Lesson, Buffalo Bill a Indiáni
Režie: Robert Altman
Hrají: Paul Newman, Joel Grey, Kevin McCarthy, Harvey Keitel, Geraldine Chaplin, Burt Lancaster, John Considine, Frank Kaquitts, Will Sampson, Pat McCormick, Shelley Duvall
Hudba: Richard Baskin
USA 1976

Žádné komentáře:

Okomentovat