pondělí 5. srpna 2019

ZNÁMÍ NEZNÁMÍ

Dnes bych se podíval na Romana Puppa (1933-1994), italského kaskadéra a herce menších rolí, kterého si podle obličeje možná vybavíte z řady italských westernů, ale i jiných žánrovek, kde byla potřeba akce. Občas se objevil jen ve vedlejších roličkách, jako třeba v některých filmech Sergia Leoneho...
Občas to byly větší role: v Boot Hillu hrál nejzapamatovatelnějšího ze všech Finchových pistolníků v dlouhém plášti - toho, který zabije akrobata Joea.
Velké role mu dával i Enzo G. Castellari, u nějž se objevoval pravidelně: v Občan se bouří byl nejvýraznějším ze tří grázlů, kterým se chce pomstít Franco Nero.
Dalšími dvěma byli Massimo Vanni a Nazzareno Zamperla, a táž trojice Nerovi zatápěla i ve Vůni cibule. Puppo s poněkud trapnými copánky.
V The Big Racket byl Puppo pro změnu na té dobré straně jakožto jeden ze šestice mstitelů pomáhajících v boji Fabiovi Testimu.

Ovšem kde ho najdete spolehlivě, jsou filmy s Lee Van Cleefem. Kromě toho, že v nich hrál, byl totiž i jeho osobním dablérem. A často byl také sám svou hvězdou zabit. Mihl se takhle v Sabatovi, Hodném, zlém a ošklivém, Dnech hněvu, Muži proti muži, Mean Frank and Crazy Tony, a všude za Van Cleefa i dubloval. A občas je to i vidět.
Zcela vlevo ve Velké přestřelce.
Jeho vlastní rolička v Sabatovi

Že dubloval za Van Cleefa v Sabatovi ve scéně, kde bylo třeba, aby se Sabata na jednom místě rychle skrčil a na druhém vstal a střílel, je pochopitelné.
Puppo
...a švenk na Van Cleefa

Že ho dubloval v bitkách a přestřelkách, je pochopitelné. Ale proč dubloval Van Cleefa v záběru, kde jen Angel Eyes sedí zezadu a střelí zpod stolu Stevense? Sám herec to přece udělal v přímých záběrech... A podle fotek z natáčení byli přítomni oba.
Zde sedí Puppo
Zleva Leone, Van Cleef a Puppo
Hvězda a její dublér

Žádné komentáře:

Okomentovat