pondělí 6. května 2024

LUCKY, EL INTRÉPIDO (1967)

Začínáme nový speciál plný tajných agentů, maskovaných superhrdinů a tajných plánů ďábelských padouchů! Eurospy je menší subžánr, který se sice hřál na výsluní popularity v daleko více zemích, než jen v Itálii, ale nevydržel dlouho. Jen v Itálii a Turecku se ale, i pod vlivem mexických luchadorů, propojil s komiksovými superhrdiny a maskovanými siláky, což zajistilo další přijmy vysloužilým hvězdám peplum, kterým neseděly klobouky. Pár filmů už jsem viděl, zkusím teď ale do subžánru proniknout trochu víc... Akorát začnu ve Španělsku.
Jesus Franco, ještě než začal točit laciné horory a porno, točil kdeco, včetně pokusu o parodii na bondovky. Musím říct, že anglický dabing byl pro mě tak nesrozumitelný, že jsem půlce dialogů vůbec nerozuměl a první půlku filmu se skoro neorientoval v ději. I tak ale mám pocit, že ani stoprocentní srozumitelnost by mi vůbec nepomohla.

Lucky je tajný agent, kterého každý zná. Na začátku filmu je na maškarním, kde získáme dojem, že půjde o dalšího maskovaného zloducha, ale brzy zjistíme, že je to jen na tuhle scénu. Naštěstí. Hned tam se začne rozvíjet série vražd, bitek, sledovaček a schovek, ale děj ani přesuny moc nedávají smysl. Lucky odletí nevím proč do Říma, kde ho kontaktuje blond agentka a italský agent. Ukáže se, že agentka je zrádkyně a záhy umírá, zatímco italský agent se Luckyho až do konce filmu drží jako klíště, aniž by bylo jasné, proč. Spolu odlétají do Albánie (Lucky se tu v pohodě domluví, protože mluví dvěma sty jazyky, jen albánsky s lehkým jugoslávským přízvukem), tam stráví nějakou část filmu, něco hledají, jsou zajati albánskou tajnou službou v čele s Rosalbou Neri, pak prchají do Jižní Ameriky, tam najdou, co hledali, a ještě přijde pár twistů a je konec. Jo a sám Franco se objeví hned ve třech rolích.
Ono je to moc hezky natočeno, ale tak, jak jsem to viděl, to nedává smysl ani za mák, a jediné, co to drží, je energický výkon Raye Dantona v roli Luckyho, častá akce a měnící se prostředí, sexy cameo Rosalby Neri a Nicolaiova hudba. Humor je jinak dost infantilní, italský poskok dost ruší a konec je totálně na palici. Já nebudu tentokrát hodnotit, protože srozumitelnost anglické stopy mi zabránila pochopit, o co v tom vůbec šlo, ale spíš nedoporučuju.
a.k.a. Agente speciale L.K. (Operazione re Mida), Lucky the Inscrutable
Režie: Jesús Franco
Hrají: Ray Danton, Barbara Bold, Dante Posani, Dieter Eppler, Maria Luisa Ponte, Rosalba Neri, Beba Loncar, Teresa Gimpera, Jesús Franco, Patty Shepard
Hudba: Bruno Nicolai
Španělsko / Itálie / SRN 1967

Žádné komentáře:

Okomentovat