úterý 20. února 2024

OIK'S REDEMPTION TOUR část 2

Všichni je milovali. Mně se nelíbily. Po letech je čas je znovu prověřit. Mýlí se ostatní nebo já? Je něco, co jsem v nich z nějakého důvodu neviděl? Které filmy budou nadále zatraceny, a které dojdou vykoupení?
 
THE MECHANIC (1972)

Poprvé viděno: 2010
Hodnocení tehdy: 7/10
Hodnocení ČSFD: 71%
Hodnocení IMDB: 6,8/10

Teď zpětně koukám, že se moje tehdejší hodnocení shodovalo jak s ČSFD, tak s IMDB. Ale liší se od toho, jak jsem film vnímal posléze. Pamatoval jsem si ho jako slabší Bronsonovku, zvláště v porovnání s názory, na které jsem různě na internetu narážel, že jde o dokonalý, zásadní film s Charliem. A v paměti mi zůstala prakticky jen úvodní čtvrthodina a konec, který je, pravda, perfektní. Ale taky pocit, že zbytek mě moc nebavil.

A budu upřímný, názor neměním ani teď. Na Michaela Winnera, když to srovnám s Přáním smrti, je to ještě zrežírováno překvapivě dobře. Ale bohužel, jako režisér akčních filmů měl jeden obrovský nedostatek - neuměl točit akci. Zejména honička na motorkách uprostřed filmu je strašně nezáživná a ze spánku člověka vytrhne až to, jak motorka vybouchne těsně před tím, než dopadne ze skály na zem. A upřímně, v akčních scénách film nejví ze všeho připomíná ty nablblé bronsonovky od Cannonu z konce osmdesátých let.

Na čem to stojí lépe než Cannon, jsou dvě titulní postavy. Obě byly napsány jako chladní, krutí gayové, z nichž ten starší má slabiny v tom, že občas u něj problikne lidskost, zatímco ten druhý v tom, nakolik ji postrádá. Producenti ale nemohli sehnat nikoho, kdo by hrál homosexuálního zabijáka, takže se scénář musel silně upravit a homoerotický prvek z filmu skoro vyhodit, záblesky ale zůstaly. Když Bronson navštíví poprvé Vincenta v jeho domě, v jeho pohledu je všechno. Scéna s prostitutkou v podání Jill Ireland mi napoprvé připadala zbytečná a poté jako právě snaha udělat z hlavní postavy heterosexuála, ale v té scéně je mnohem víc - Bishopova zranitelnost a jeho touha po tom, nebýt sám. Jan-Michael Vincent je pak výborný i v tom, jak mu vůbec nezáleží na tom, zda je divákům sympatický nebo ne.

Bohužel poté, co se začnou Bronson a Vincent sbližovat, jsem trochu začal usínat. A probral jsem se vlastně až poté, co se Bronson sešel s hlavou mafie a začala závěrečná třetina, která je skoro bez problému. A to jsem udržel pozornost po celou tu úvodní čtvrthodinu, kdy Bronson jen pozoruje svou budoucí oběť a připravuje její vraždu, aniž by padlo jediné slovo.

Kdybych sestavoval svůj žebříček bronsonovek teď, asi bych Mechanika zabijáka posunul výše, než byl doteď, možná by se i dostal někam k top 10, nebo i do ní, ale až někam na konec. Je škoda, že Bronson točil s opravdu dobrými akčními režiséry jen ojediněle, a spoléhal se na režiséry druhé kategorie, jako byli Winner a Thompson. Mohl natočit klasiku, která by překonala i Přání smrti.
Nové hodnocení: 7/10
Verdikt: Oproti 2010 beze změny, oproti vzpomínkám před novým zhlédnutím si to polepšilo.
a.k.a. Mechanik zabiják
Režie: Michael Winner
Hrají: Charles Bronson, Jan-Michael Vincent, Keenan Wynn, Jill Ireland, Enzo Fiermonte
Hudba: Jerry Fielding
USA 1972 

3 komentáře:

  1. Tohle mě teda překvapilo. Nedal jsi sice největší hodnocení, ale ani mi nepřišlo, že by se ti nelíbil. Nebo že by ho zbožňovali na sítích. Něco trochu jiného jsou kritici, tam asi došlo k určitému přehodnocení, ale jinak mi nepřišlo tvé předcházející hodnocení nějak vybočující.
    Mě se upřímně líbil dost a nebyli tam pro mě části na usínání. Akce není zrovna příliš zajímavá, ale je tam dost jiných zajímavých vztahů a scén kromě výše zmíněných - Jan-Michael Vincent a jeho přítelkyně, zabití Vincentova otce i plánování likvidace drogových dealerů. A vývoj vztahu mezi Bronsonem a Vincentem samozřejmě.
    P.S. Někde jsem četl citací rozhovoru s Leem Marvinem (asi z trivia na IMDB) z roku 1968, který by s homosexuální orientací své postavy neměl problém. Ale podle spekulací i jeho oslovili na roli Bishopa v Mechanikovi, než byla přepsána. Na to napíšu jen :).

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ono to nejde brát doslova, v některých případech (ještě jeden takový bude, možná ještě křiklavější) mi šlo hlavně o to podívat se na to znovu - a když se moje původní hodnocení rozcházelo, tím líp (pro speciál). Ale na Mechanika často narážím u fanoušků Bronsona jako že je to best of the best, hned vedle Přání smrti.

    OdpovědětVymazat