čtvrtek 26. října 2023

HALLOWEEN SPECIÁL 2023 část 8

 
Horečka sobotní noci někde v Mexiku...
 
THE DEVIL'S RAIN (1975)

V klasických hororech je náboženský podtext vždycky, ale tady jde zejména o něj, protože jde o vyznavače kultu Satana a rodinu, která před třemi sty lety zradila velekněze kultu a dostala ho na hranici. Po třech stech letech se tak vrací pomstít. Nicméně do všeho je ještě zamotaná parapsychologie a telepatie.

Béčkový film s áčkovým obsazením. Všichni na to kývli bezpochyby s vidinou dalšího Vymítače ďábla, jenže tento režisér nebyl William Friedkin a film vznikl hlavně jako čistička prachů mafie, takže třeba Ernest Borgnine nedostal nikdy zaplaceno. Dost bizarní je fakt, že v titulcích je dokonce uveden jako poradce skutečný velekněz satanistické církve!
Ernie hraje právě velekněze, ďábelského padoucha. Původně tvůrci chtěli obsadit Vincenta Price, ale ten v téhle době herectví na chvíli opustil a vařil v televizi. Borgnine hraje velmi jednostrunnou, zlou postavu. nicméně jeho démonický pohled, obrovské zuby a obočí jdou jednoznačně v jeho prospěch. Na druhé straně najdeme dvojici bratrů, Williama Shatnera a Toma Skerritta. Oba jsou psáni až jako vedlejší role, a vlastně oba je i hrají - Shatner je hrdinou ze začátku, pak je ale satanisty lapen a vystřídá ho právě Skerritt se svým pornoknírkem. V roli matky obou bratrů se objevuje Ida Lupino, šerifa hraje Keenan Wynn, psychologa Eddie Albert, který tu působí dost nepatřičně a stejně hraje jen miniroli, ač je spolu s Borgninem uváděn jako hlavní role, a hlavní ženskou roli ztvárňuje krásná Joan Prather. Ti všichni se ale jen tak nahodile objevují a mizí a nikoho z nich si pořádně neužijeme. Film má krátkou stopáž, já viděl ještě navíc vystříhanou verzi s rychlodabingem, ale nemyslím, že jsem v těch chybějících osmi minutách přišel o něco zásadního.
Nejhůř na tom ale je John Travolta. Je to jeho první role, je uveden v titulcích, dokonce má jeho role i jméno - ale protože hraje oživlou mrtvolu, je namaskován tak, že nejde poznat. Asi vím, který z těch satanistů to byl, ale i tak, naprosto k nepoznání.
Masky lidí zasvěcených ďáblů, s prázdnýma očima, pak vypadají úplně stejně jako ta falešná maska Krytináře s vybuchujícíma očima v Kvílení vlkodlaků 2.
Jinak tento film není vhodný pro slabší povahy ne kvůli krvavosti, ale na závěr se všichni pěkně roztečou a deset minut sledujeme, jak se pomalu rozpouštějí.
Co se dá pochválit, je kamera (Álex Phillips, jr.). Některé obrazy i v té VHS kopii, kterou jsem sledoval, vypadaly úchvatně. Ze začátku mi přišlo celkem legrační sledovat horor v prostředí moderního westernu, ale nakonec to opuštěné westernové městečko vypadalo dost děsivě. Masky jsou jak co, lidi bez očí nevypadají moc přesvědčivě, rozpouštění vypadá lépe, Borgnine s kozlím ksichtem vypadá jako z československé tv pohádky. 
Celkově bych asi spíš doporučil se filmu vyhnout, pokud nechcete nutně vidět kapitána Kirka v zajetí satanistů, Ernesta Borgninea s kozlím ksichtem nebo Toma Skerritta s vizáží mexického zpěváka. Jinak nic moc. 5/10
Režie: Robert Fuest
Hrají: Ernest Borgnine, Eddie Albert, William Shatner, Tom Skerritt, Joan Prather, Ida Lupino, Keenan Wynn, John Travolta, Claudio Brook, Anton LaVey
Hudba: Al De Lory
USA 1975

Žádné komentáře:

Okomentovat