středa 16. srpna 2023

THE ASPHALT JUNGLE (1950)

Shodou okolností, aniž bych to tak plánoval, jsem si hned po Key Largu pustil další noir od Johna Hustona. Tentokrát sice bez Bogarta, ale v obsazení zůstal Torpédo Marc Lawrence. A tohle bylo určitě lepší.

Začátek rozvíjí hned několik dějových linek najednou. Policie pátrá po pachatelích mnoha zločinů ve městě, přičemž zlý poručík se do skutečného vyšetřování moc nehrne. Vandrák Dix je zadlužený kvůli své sázkařské vášni, jediný, kdo mu trochu pomáhá, je jeho přítelkyně a hrbatý kamarád, barman Gus. A sotva vyšel z vězení, hned plánuje další loupež lupič zvaný Doktor. Samozřejmě se dějové linky protnou, takže Dix i Gus se zapojí do velké loupeže klenotů. Věc má ovšem hned několik háčků plynoucích z lidských slabostí a náhod. Garant loupeže ve skutečnosti nemá prachy a chce ukradené drahokamy shrábnout sám, jeho pravá ruka Cobby je posera a policie je zdatnější, než Doktor předpokládal.

Začátek je trochu zdlouhavý, hlavně dokud si nejsme jisti, o čem to vlastně bude. Chvíli to vypadá, že půjde o film o dostizích a Dix v podání Sterlinga Haydena se bude snažit získat peníze, aby znovu koupil v krizi ztracenou farmu, tímto způsobem. Nicméně jakmile se začne připravovat loupež, děj zhoustne, a nepustí snad až do konce, který je přece jen trochu protažený.

Huston se neřadí k těm režisérům, kteří ohromí vizuálem, ale spíše se zaměřuje na herce a jejich postavy. Každá má nějakou motivaci, je něčím zajímavá a význačná. Postava Doktora, původem Němce, na začátku vypadala na padoucha, ale nakonec je tou nejsympatičtější a nejférovější postavou lupiče, který měl až moc dokonalý plán. Haydenův Dix je rovněž zajímavou postavičkou z galerky, zaujme i Whitmorův hrbáč, Lawrencův sázkař, i všechny ženské role, byť jsou rozsahem omezené. V jedné z prvních rolí se objevuje i Marilyn Monroe, která samozřejmě hraje sexy nánu, nic jiného neuměla - kvůli ní byl film po několika letech znovu uveden s její velkou podobiznou na plakátě, ač ve filmu stráví asi tak pět minut. 

Nejen pro ni to byl ale začátek - první role tu ztvárnili i Strother Martin a Jack Warden. Wardena jsem si nevšiml, zatímco Martin se objeví v jednom detailním záběru, takže ho nelze přehlédnout. Ve vedlejší roli se objeví i pozdější statečný Brad Dexter. Jinak ač jsem Johna McIntirea (komisař) už v něčem viděl, ze začátku jsem přemýšlel, zda to není Boris Karloff. Hrabivý advokát zase silně připomínal Vincenta Price, kdyby měl pleš.

Na téma nepodařené loupeže jsem už viděl spoustu filmů, a mnohé byly provedeny lépe. Tady ale byl podobný námět zfilmován snad vůbec poprvé - do té doby byla většina filmů o loupežích sledována z pohledu policistů nebo oloupených, nikoli lupičů. A nedělá to hned na úvod špatně. Téma "asfaltové džungle" sice je nakonec trochu v pozadí a povinný monolog o důležitosti práce policie na konci už trochu zavání, ale jina tohle určitě je dobrý film. 7/10
a.k.a. Asfaltová džungle
Režie: John Huston
Hrají: Sterling Hayden, Louis Calhern, Jean Hagen, Sam Jaffe, James Whitmore, John McIntire, Marc Lawrence, Barry Kelley, Marilyn Monroe, Brad Dexter, Strother Martin, Jack Warden
Hudba: Miklos Rozsa
USA 1950

Žádné komentáře:

Okomentovat