středa 16. srpna 2023

KEY LARGO (1948)

Vysloužilý major přijede na atol Key Largo zpravit rodinu svého vojáka o jeho smrti ve válce. Rodinu tvoří mladá vdova a na vozík upoutaný otec, majitel hotýlku. V hotýlku jsou ale zároveň záhadní hosté, kteří něco skrývají, a blíží se bouře.

Námět nevypadá vůbec špatně, máme tu klasicky skupinku lidí, kteří jsou v rukou únosců a snaží se přežít. Celé se to, až na závěr, odehrává v onom hotelu, takže nepřekvapí, že film je podle divadelní hry. Bohužel, nevím, zda to vychází z dramatu nebo ne, zvláště dialogy postav se nesou ve velmi, velmi nelogickém duchu. Postavy, které by před sebou měly být ostražité, se vykecávají o svých motivacích a plánech.

V podstatě to celé drží jen na hercích, protože ani John Huston jako režisér se tu moc nepředvedl. Když film porovnám s Pokladem na Sierra Madre ze stejného roku, tomu byla zjevně věnována větší péče. V obou filmech hraje Humphrey Bogart, ale tady hraje klaďase s drobnými chybkami a nemá vůbec šanci vyniknout zvláště vedle Edwarda G. Robinsona coby gangstera a la Al Capone. Kvalitní výkon předvádí rovněž Claire Trevor v roli Robinsonovy alkoholické přítelkyně, Lauren Bacall, která tu vypadá výrazně mladší než v Hlubokém spánku, ale role statečné dívky moc nesedí.

Nedá se říct, že bych se nebavil, jsou chvíle, kdy se film trochu táhne, ale ne moc. Závěr na lodi není špatný. Akorát ty dialogy jsou prostě mizerné, nesmyslné a nelogické. Hudba, hrající na naprosto nevhodných místech, tomu taky moc nepomohla. 6/10
PS. Dřív mě to nenapadlo, ale teď jsem se na Bogarta díval a úplně jsem měl před očima toho šmelináře z Rychlých šípů. Tahle karikatura se Fischerovi povedla.
Režie: John Huston
Hrají: Humphrey Bogart, Edward G. Robinson, Lauren Bacall, Lionel Barrymore, Claire Trevor, Marc Lawrence, Thomas Gomez, Harry Lewis
Hudba: Max Steiner
USA 1948

Žádné komentáře:

Okomentovat