pondělí 21. února 2022

I PREDATORI DI ATLANTIDE (1983)

Je fajn, že Netflix nabízí i takovéhle filmy, ale tohle mě hodně těžce zklamalo. Film neví, co vykrádat dřív, jestli filmy o ztracených světech, nebo Útěk z New Yorku, nebo Přepadení 13. okrsku nebo co vlastně. Na začátku mi část děje trochu utekla, a zbytek filmu už neudělal nic, abych se zase chytil. Vědci na nějaké plošině v moři dělají jaderné pokusy, čímž probudí Atlantidu, která na břehy vyšle bandu punkových motorkářů (!), kteří všechny, koho potkají, povraždí. Z nějakého důvodu mají zájem na vědkyni, co pracovala na té plošině. Část přeživších vědců zachrání dvojice žoldáků Christopher Connelly a jeho černý parťák Wash... teda Mohamed, a mezi vědci jsou i Ivan Rassimov a George Hilton! Rassimov teda hraje pilota vrtulníku. A oba dva dělají jen křoví. Prim tu hraje přestárlý vychlastaný Connelly, který musel mít velké známosti s producenty těchhle osmdesátkových filmů, nebo na ně něco věděl, jinak si nedokážu vysvětlit, proč hraje v tolika z nich. Hilton jen celý film čučí jak vyoraná myš, a ve chvíli, kdy se konečně rozhodně něco udělat, je jasné, že brzo půjde pod kytičky. Jinak celý film sestává jen z dlouhých přestřelek a házení molotovů. Pořád něco bouchá, pořád někdo umírá, ale jinak se nic moc neděje. Když už se objeví třeba nové postavy, je to jen proto, že jim scenáristé vymysleli zvlášť kruté smrťáky, takže se dočkáme probodnuté gumové hlavy, nebo ženy v plamenech. Vše je doprovozeno discem bratrů De Angelisů, ale většinu filmu hrají jen bicí. 4/10
a.k.a. Nájezdníci z Atlantidy, Raiders of Atlantis, Atlantis Inferno, Útok z Atlantidy, Atlantis Interceptors
Režie: Ruggero Deodato
Hrají: Christopher Connelly, Tony King, Gioia Scola, Ivan Rassimov, George Hilton, Mike Monty, Mike Miller, Michele Soavi, Bruce Baron
Hudba: Guido a Maurizio de Angelis
Itálie / Filipíny 1983

4 komentáře:

  1. Furt lepší Connelly než Hugo Stiglitz. Přesto mi to Lenziho Nightmare City s ním přišlo o něco koukatelnější. V Nájezdnících je sice akce přehršel, jenže je točená strašně nudně. Ale lokace jsou tu vybraný pěkně, to zas jo.

    OdpovědětVymazat
  2. Já si tak říkám, že špatně obsazení hlavní hrdinové jsou u těchhle italských vykrádaček 80. let největší problém. Ve westernech máš borce jako Nero, Van Cleef, Hill, Spencer, Gemma a řadu dalších, v kriminálkách Merliho, Testiho a zase třeba Nera, a přijdou osmdesátky a najednou nevýrazný osobnosti jako Connelly, Daniel Greene, Michael Sopkiw, Mark Gregory a další, přičemž bývalé hvězdy tam jsou odsouzené do menších rolí padouchů. Když už je nejlepší z nich Reb Brown, asi je něco špatně.
    Akce v Nájezdnících mi připadala prakticky stejná jako v Samoa, regina della giungla, akorát trochu výbušnější.
    Jinak koukal jsem, že směle pokračuješ i tím Fulciho filmem Válečníci z roku 2072... :D Já si říkám, že dám Deodatovi ještě jednu šanci a zkusím ten horor s Michaelem Yorkem, Donaldem Pleasencem a Edwige Fenech - Z rovnováhy.
    A Hugo Stiglitz asi bude nejlepší v podání Tila Schweigera, co?

    OdpovědětVymazat
  3. Mně v těch osmdesátkách baví hádat, kterýho slavnýho herce měl kdo suplovat - Connelly má bejt nejspíš náhradní Charlton Heston, Christopher George Roger Moore, David Warbeck Jack Nicholson a Jared Martin (jak jsem teď u toho Fulciho zjistil) je zas Paul Newman. Jenom mi tam furt nesedí ten Stiglitz, páč mi připomíná leda tak Genea Wildera. No, ještě od toho Fulciho určitě prubnu ten Conquest, ale víc asi nezvládnu, poněvadž po něm budu pravděpodobně až do konce života vidět rozostřeně.

    OdpovědětVymazat
  4. Jasný no. Tak můžem přidat, že Sopkiw měl bejt asi Kurt Russell a Gregory nejspíš Stallone, podle toho, že natočil vlastní sérii vykrádaček Ramba s názvem Thunder. A Massimo Vanni dokonce ve vedlejších rolích dělal dvojníka Chucka Norrise.
    Co italská nápodoba Roberta de Nira nebo Harrisona Forda? Connelly teda hrál taky v nějakých vykrádačkách Indiana Jonese...
    Stiglitz byl velká hvězda v Mexiku, takže předpokládám, že ho obsadili s vyhlídkou na úspěch na latinskoamerickém trhu.

    OdpovědětVymazat