pondělí 21. února 2022

CHALLENGE OF THE TIGER (1980)

Dráždění svižníka! Pořád se dá najít na kousek, který je tak špatný, až je celou dobu neskutečně zábavný. Děj je totálně podružný, protože hlavní je, že odkudkoli se co chvilku vynoří banda nepřátel, s kterými musí buď zatočit hlavní hrdinové Brusle a Richard Harrison, nebo někteří ze dvou konkurenčních band zloduchů, z nichž jedna jsou nejen gangsteři, ale i neonacisti, a druzí jsou z Vietcongu! A "kung-fu" zápasy jsou natočené tak, že je to opravdu zábavné sledovat. 

Bruce Le s Brucem Lee nemá společného vůbec nic, ale celý film jen poskakuje a někoho bije, takže to vůbec nevadí. Nejlepší moment si sice vyčerpá hned na začátku při souboji s býkem, ale nevadí to. Film táhne spíš Richard Harrison jako jeho parťák, který je sice totálně mimo, ale sbalí naprosto každou ženskou, takže film zaplní i pár dlouhých erotických scén. Ta nejlepší je ale hned ze začátku, kdy zjistíme, že Harrison ve volném čase bydlí v luxusní vile, kde má harém modelek nahoře bez, které s ním hrají zpomaleně tenis! Samozřejmě, stále nahoře bez. 

Na záporné straně se dočkáme především Nadiusky v roli ženy s jediným výrazem absolutní bitch, a také se od ní dočkáme několika odhalených scén, vedle Nadiusky pak gang neonacistů tvoří Tito Garcia, známý z mnoha spaghetti westernů, a sám producent Dick Randall. Vietcong tvoří kung-fu zápasník soudruh Jang, agentka, která mění identitu nasazováním a sundaváním paruky, a dokonce i Bolo Yeung, který si později zazápasil i s Van Dammem. Souboje Le vs. Yeung se ale, bohužel, nedočkáme.

Hudba je samozřejmě kradená, poznal jsem jen jednu skladbu z Ceny moci, ale pochybuju, že pro to někdo složil jedinou originální notu. Nejen skladatelé ale nevěděli, že ozvučili tento film - jedna scéna se odehrává na nějaké slavnosti v Macau, kde uvidíme Jane Seymourovou, Jacka Klugmana a Morgan Fairchildovou, kteří ale ani neměli tušení, že jsou v nějakém filmu, a dost možná Bruce Le, který si s nimi přišel potřást rukou, považovali za fanouška či za reportéra!

V posledním týdnu jsem to vlastně viděl několikrát, protože po opakovaném zhlédnutí Králů videa s přáteli jsem se hecnul a udělal jsem k tomu rychlodabing sám. Čistě proto, že ten původní bych rychle nesehnal. Zachoval jsem nepochopitelný překlad názvu jako Dráždění svižníka. Nejen, že jsem film viděl, když jsem ho překládal, a poté, když jsem svůj hlas přidával k videu, ale ještě jsem zjistil, že jsem nadaboval vystříhanou verzi, odkud někdo vyndal komplet všechny scény, kde se objevila nahota! Verze bez nahoty je zábavné akční céčko. Tenistky, nebo dlouhé scény s Nadiuskou natírající svoje tělo krémem po sprše, prostříhávané posilujícím Bradem Harrisem, to posouvají právě do úrovně toho zábavného bizáru. Hodnotit nebudu, ale všem, kteří mají rádi podobné ulítlosti, doporučuju.
a.k.a. Gymkata Killer, Seize the Formula, Mie jue qi qi, Dráždění svižníka
Režie: Bruce Le, Richard Harrison, Luigi Batzella
Hrají: Bruce Le, Richard Harrison, Nadiuska, Jeong-lee Hwang, Brad Harris, Tito Garcia, Sharon Shira, May Hong, Bolo Yeung, Dick Randall
Netušíce nic zlého se tu objeví: Jane Seymour, Morgan Fairchild, Jack Klugman
Hong Kong / Itálie / USA 1980

Žádné komentáře:

Okomentovat