neděle 30. ledna 2022

BITE THE BULLET (1975)

Už jsem to tu kdysi lehce v minirecenzi naťuknul, ale proč se na to nepodívat blíž. Na film jsem si vzpomněl vzhledem k 92. narozeninám Genea Hackmana, a říkal jsem si, že bych se s ním podíval na nějaký western. Je pravda, že tohle asi není to nejreprezentativnější, to bychom hledali spíš v devadesátkách, ale řekněte, kdy jindy hrál Hackman takhle kladnou postavu?

Film namísto klasického westernu spíše připomíná filmy jako Báječní muži na létajících strojích, Tajný závod, nebo extrémní Cestu gladiátorů 2000, totiž jde o závod a sledování putování různorodých postav, které soupeří o dva tisíce dolarů. Jak to tak bývá, v sázce je ve skutečnosti mnohem víc, než jen peníze. Motivy postav k závodu jsou různé - finanční zisk, získání slávy, sport, úspěch, někdy může jít i o něco jiného, než se na první pohled zdá. Přestože závodníků je deset, výraznějších jich je méně - což je logické, sledovat deset dějových linek by bylo trochu moc. Už takhle je v tom trochu zmatek.

Největší prostor mají jednoznačně Gene Hackman, James Coburn, Jan-Michael Vincent a Candice Bergenová. Už když jsem to viděl poprvé, díval jsem se hlavně kvůli Coburnovi a předpokládal jsem, že se z něj vyloupne zlosyn. O to větší jsem měl vlastně radost, že Hackman s Coburnem tu jsou za ty správňáky, kteří si vždy v úzkých pomůžou. K padouchovi má blízko Vincent, který hraje dost nesympatického hejska, machrujícího na všechny okolo. Poté, co je jeho ego zlomeno, ale dojde i on k proměně, i když možná až moc velké. Bergenová hraje bývalou děvku, která závodí s poměrně nejasnými motivy, což ale film nijak neakcentuje. Je sice dobře, že nedojde k románku mezi ní a žádným se závodníků, ale na druhou stranu je diskutabilní, že úplně všechny ženy ve filmu jsou děvky. I ty, o kterých se jen mluví.

V dalších rolích uvidíme klasika westernu a jízdy na koni vůbec, Bena Johnsona, bez kterého by to snad ani nešlo (Johnson začínal jako jezdec rodea a ve filmu jako kaskadér pracující s koňmi, než mu John Ford začal dávat role). Roli sympatického Angličana si střihl Ian Bannen,dál tu máme sympatického Mexičana, který má bolesti zubů, a jehož dějová linka paradoxně dala filmu originální název. (Upřímně, ten český sedí mnohem víc.) A tady asi je jasně vidět problém - filmu dost chybí výrazná záporná postava. Vincent se "vyléčí", a i když se ke konci pár lotrů objeví, nic moc nepředvedou a hned jsou odklizeni ze scény. Ani jezdec, najatý boháčem, který vsadil obrovské peníze, není padouch - skoro ho nevidíme, a když ano, mluví o svých spolujezdcích s respektem.

Hudbu k filmu složil Alex North, ale během sledování jsem na to zapomněl, a předpokládal jsem, že buď to byl Maurice Jarre, nebo Jerry Goldsmith. Tak moc mi oba dva ta hudba připomínala - včetně toho, že je občas nepatřičně rozjuchaná.

700 mil v sedle působí o pár let opožděně, občas trochu zmatečně, a je to možná příliš dlouhý film na to, kolik napětí vlastně poskytuje. Ale hlavně díky obsazení se na to dá i více než ty dvě hodiny pěkně koukat, a kdo chce vidět Hackmana a Coburna jako sympatické machry, kteří vše zvládnou levou zadní a ještě si u toho zajezdí na koních, asi lepší příklad nenajde. 7/10
a.k.a. 700 mil v sedle
Režie: Richard Brooks
Hrají: Gene Hackman, James Coburn, Candice Bergen, Ben Johnson, Jan-Michael Vincent, Ian Bannen
Hudba: Alex North
USA 1975

Žádné komentáře:

Okomentovat