čtvrtek 2. května 2019

YOU ONLY LIVE TWICE (1967)

Tohle zase bylo lepší. Bond se celý film pohybuje především v Japonsku, kde tentokrát pátrá po raketě, která unáší americké a sovětské rakety, aby způsobila jadernou válku mezi SSSR a USA! Jo, dějově je to pitomost. Jenže která bondovka není? Tady se navíc děj nezastaví a co chvíli se tu něco děje. Jak se někdo rozkecá, šup, kudla do zad nebo bomba a objeví se další a další nepřátelští špioni odhodlaní Bonda zabít. Navíc Bond nám zemře už na začátku. V Japonsku by byl i přes znalost jazyka ztracen, kdyby neměl k dispozici sexy agentku a samotného šéfa japonské rozvědky, hraného Tetsurem Tambou, jedním z Armády pěti mužů. Bond se postupně stane ninjou a dokonce Japoncem! Přičemž ani v masce tak rozhodně nevypadá. Snad jen Daltona by zvládli namaskovat celkem uvěřitelně. Moc mě nepotěšil malý prostor Karin Dorové, jíž ani zrzavá paruka nijak extra neslušela a její záporná role přijde celkem zkrátka. Od padoušení je tu ale stejně především konečně se odhalivší Blofeld, zde v podání Donalda Pleasence. Většinu filmu ho nevidíme, ale už jeho ruka hladící kočku a především jeho hlas udělají svoje. Jak o tom přemýšlím, asi bych tu toho Wericha nevzal, nevím. Werich by býval byl dobrý padouch, na kterého by si člověk měl čas zvyknout. To Blofeld není, ten musel být zlý už na pohled. Na tak malém prostoru byl potřeba casting podle typu. No, co tenhle film, kromě Japonce Conneryho, který silně připomíná Vietnamce Norrise, táhne dolů, jsou mizerné triky. Dokreslený poklop? Tak mizerné zadní projekce a bluescreeny vesmíru? Ale jinak je tenhle díl dost možná zatím nejlepší, co jsem viděl. 8/10
a.k.a. Žiješ jenom dvakrát
Režie: Lewis Gilbert
Hrají: Sean Connery, Donald Pleasence, Akiko Wakabayashi, Tetsuro Tamba, Karin Dor, Charles Gray, Bernard Lee, Desmond Llewelyn, Lois Maxwell, Burt Kwouk
Hudba: John Barry
Na motivy knihy Iana Fleminga
Scénář: Roald Dahl
Velká Británie / USA / Japonsko 1967

11 komentářů:

  1. Zajímavé recenze (stejně jako u Thunderball, ale tom vlastně nemůžu nic napsat než "Dobrá práce"), ale to hodnocení ... ano, chápu ho, ale ten film je tak pitomej, že než aby mě ta nesmyslnost bavila, tak mě rozčilovala. Ale je fakt, že záleží, kdy a v jakém stavu (např. ve stavu pohody) podívám.

    OdpovědětVymazat
  2. A která bonovka není pitomá? :) Bondovo řešení jakékoli záhady "nechám se zajmout padouchy, ti mi vyloží svoje plány a já pak zdrhnu a všechny za sebou pobiju" je pitomá sama o sobě a objevuje se úplně v každém dílu. Takže čím je ten film nadsazenější a čím víc se v něm děje, tím lépe. V Thunderballu se v jednom kuse žvanilo, tady se něco strhne co tři minuty.

    OdpovědětVymazat
  3. Vtipný, typově přesné obsazení Pleasence, co je zlej už na pohled...
    Když jsem ho tu viděla poprvé, čekala, co za démona se objeví, a on on, myslela jsem, že se pletu, že je to vtip. Takovej milej, na pohled vtipnej pán pro každou legraci... Tak jestli tenhle přijde Americe/Británii jako světová hrozba...
    https://imgup.cz/images/2019/05/04/Pleasence---temna-hrozba.jpg
    https://imgup.cz/images/2019/05/04/Pleasence---temna-hrozba-1.jpg
    https://imgup.cz/images/2019/05/04/Pleasence---temna-hrozba-2.jpg
    (což posléze potvrdí účastí na nejrůznějších projektech), tak to musím akceptovat. Jen osobně mám pocit, že Evropan se ho prostě snad nemůže bát...

    OdpovědětVymazat
  4. Tak Donald byl vždycky roztomilej :D Ale jako karikatura padoucha ve filmu, kde jedna raketa spolkne druhou, šéf tajné služby má vlastní metro a nikdo neví, že v sopce je pod deklem startovací rampa, funguje dobře :)
    Taky jeden obrázek:
    https://i0.wp.com/horrorpedia.com/wp-content/uploads/2013/11/wake-in-fright.jpg
    Ale to už by padouchy nemohl hrát nikdo. Ani Christopher Lee. https://www.youtube.com/watch?v=T9MuEA2eF8c

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čili ti tak přijde taky, Donald, funguje to! Jenže bondovky jsou sice nesmyslné, jsou v nich nesmysly (a jsou taky velice amorální, ale o tom nechci), čím větší, tím lepší, jak hezky vypisuješ, jenže ve svojí podstatě se berou smrtelně vážně. Úmysl je tam dobře vidět, záměry hrdinovy a politické taky... Tím chci jenom říct, že je to formální a logická střelenost, ale základ je míněn vážně... a tedy je autory vážně míněn i záporák. Takže jim ten Pleasence jako hrozba zřejmě přijde.
      Osobně jsem pro, jen, ať je hrajou. Aspoň je legrace a aspoň mám někdy komu fandit, když to často u hrdiny není možné...
      Za Leeho moc děkuju! Parádní věc.

      Vymazat
  5. Máš samozřejmě pravdu, že pitomost Bondovek je nezměrná. Avšak pořád se najdou vyjímky - Goldfinger, Skyfall(možná) a Casino Royale (možná)... a to je všechno:). Ale tady to opravdu pro mně bilo do očí. Nevím, možná jsem měl při sledování špatnou náladu. Jinak jako jednostruný záporák je Donald boží, ale to, že vlastně nemohl nic hrát bylo .. trochu smutný. Ale nemůžu souhlasit s opadlicí - už kvůli tomu šoku, co by způsobil všem divákům očekávající monstrum, bych to chtěl vidět:).

    OdpovědětVymazat
  6. Pardon moje chyba, myslel jsem, že mluvíte o Werichovi.
    P. S. Vlastně ještě jedna Bondovka není úplně pitomá - Ve službách Jejího Veličenstva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě se určitě výjimky najdou! Jenže každý vidí jiné, tohle je zcela a naprosto individuální. Lidi z většiny ctí Conneryho, Moora, Brosnana, já mám tyhle "klasické" za zhoubu a zdroj morálního úpadku společnosti a preferuju Veličenstvo, co zmiňuješ, Dech života, co jde, a vysoce si vážím Povolení zabíjet a Skyfallu. Nejspíš někdo řekne, že to nejsou pravé bondovky... a právě proto se mi líbí.

      A jak to, prosím, myslíš s tím Pleasencem? Že nemohl nic hrát... jako jiné charaktery než takovéhle jednostranné?

      Vymazat
    2. S tím, že Bondovky jsou amorální souhlasím, ale zdroj morálního úpadku společnosti? To jako že předtím byla v pořádku? Společnost, která před Bondovkami vyplodila dvě světové války, holocaust, Stalina a další záležitosti, často ve jménu zachování vyšší morálky?
      (To je taky nějakej zákon, že do každé diskuze na internetu dřív nebo později někdo zaplete Hitlera, ne? ;) )
      Každopádně nemůžeme přeceňovat pár filmů a tvrdit, že můžou za naše chování - naopak, ty filmy odrážejí chování lidí. To, že cynický a sobecký Bond je prezentován jako hrdina a mnozí ho berou jako vzor je smutné - já ne a nemám problém se nad těmi filmy bavit. Třeba i kvůli padouchům, kterým se občas i proti Connerymu dá fandit. A to Connery rozhodně není na úrovni neznámých brzy zapadnuvších začínajících herců z konzervatoře z televizních pohádek, proti kterým jsem jako malý vždycky fandil borcům typu Lábuse nebo Přeučila v záporných rolích.

      Předpokládám, že to Django myslel tak, že Pleasence má v tomhle filmu strašně omezenou postavu a nemůže tu hrát víc než skřehotajícícho zloducha.

      Vymazat
    3. Ano. Jen lidstvo, podle mě, ve svým jádru není zlý, ale hrozně snadno ovlivnitelný a dá se každým strhnout, zvlášť, když má za to, že na správnou stranu a za správnou věc. A tyhle modelové příklady v zábavním průmyslu vysoce ovlivňují a stojí za nimi ti, co davy ovlivnit chtějí. Takže ty filmy můžou sice odrážet chování pár, ale propagují to jako správné chování všem. A ty o tom píšeš a říkáš, že sám to tak nebereš, což je dobře, ale kolik lidí to tak nebere? Kolik lidí, co kouká na ty současné fenomenální, úžasné, nepřekonatelné a dokonalé masové a nájemné vrahy (nejoblíbenější figura současnosti ve filmu) si neřekne, jakej je to hustej prima týpek a bejt tak jako on? Při vší úctě, tohle ale není vhodné místo, kde pokračovat.

      Vymazat
    4. Myslím, že děcka mají hlavní vzory dneska jinde, než ve filmech. Pro ně je větší výzvou to, že někdo paří hry, natáčí se u toho a tím se bohatě uživí...

      Vymazat