sobota 4. května 2019

ON HER MAJESTY'S SECRET SERVICE (1969)

Tohle by se Connerymu nestalo. Syntetizér Moog pod režijním vedením dosavadního střihače Petera Hunta (se střihačem Johnem Glenem, později rovněž režírujícím) odívá Bonda do modernějšího hávu a nastupuje zcela nový hrdina. Sean to není. On to není ani moc James Bond. Ale na druhou stranu mi George Lazenby nijak nevadil. Ovšem je škoda, že tu nehraje ani Sean Connery, ani že už tu není Roger Moore, protože tenhle film je poměrně zásadní co se týče vývoje postavy Jamese Bonda i hlavního děje celého počátku série.
Zatímco minule se Blofeld v karikaturním podání Donalda Pleasence jen ukázal, tady ho máme víc. (Jo, v takovéhle roli, když odmyslíme fyzicky náročné scény, by mohl fungovat padouch hraný Werichem.) Telly Savalas dostává prostor rozehrát padoucha, který je prohnilý, nafoukaný, inteligentní a odměřený, ne jen karikaturu hladící kočku.
A Bond se nám tu zamiluje! Dosud ženy jen zneužíval, teď se ukáže, že to není nezranitelný superhrdina, ale má i city. Jeho předchozí partnerky mohly být hezčí (Andress, Bianchi, Auger, Paluzzi...), ale Diana Rigg se ukáže po podivném začátku poměrně sympaticky, takže proč ne... Ehm, proč ne? Sakra, tohle je James Bond! Ten se přece nemůže oženit! O čem by byly další díly? Zlato, jsem doma? Ba ne, teď si dělám srandu. Jen tam těch námluv bylo na úkor děje moc.  Pozn. Původně do té role chtěli tvůrci Bardot, Bisset nebo Deneuve. Brigitte bych si tady asi představit vůbec nedokázal. Mimochodem, do role Bonda po Connerym tvůrci uvažovali o jistých Timothym Daltonovi či Rogeru Moorovi...)
Děje, který se mi ale nijak zvlášť nelíbil. Copak Bondův převlek za přemoudřelého nesmělého genealoga byl srandovní, ale nějak se to celé v ústavu pro léčení alergií táhlo, a toho sjíždění kopců bylo taky poměrně příliš. I když všechny tři honičky (dvě na lyžích, jedna na bobu) byly fajn. Scéna s lanovkou zase připomněla o rok starší Kam orli nelétají. Plán obsahující šíření viru postavený na hypnóze a několika slepicích je, řekněme, na hlavu, a Blofeld si svým nadutým chováním zasloužil, jak dopadl. (A na konci se chová nedostatečně paranoidně.) A hlavně nám to celé tvůrci vyžvanili až moc brzo. Co tu máme dál? Pan Vláček Ferzetti překvapivě v pozitivní úloze. Q tentokrát až na závěr, M a Moneypenny víc než dřív, aspoň co si pamatuju. Jeden z bondsongů tentokrát nazpíval Louis Armstrong, což zní nezvykle. Celkově, líbilo se mi to víc, než jsem čekal. Ale je škoda, že to bylo bez Conneryho, že tomu nějak chybělo napětí a že to mělo tak strašně melodramatický konec. Ale bylo to lepší než Thunderball. 7/10
a.k.a. V tajné službě Jejího Veličenstva
Režie: Peter R. Hunt
Hrají: George Lazenby, Diana Rigg, Telly Savalas, Gabriele Ferzetti, Ilse Steppat, Lois Maxwell, George Baker, Bernard Lee, Desmond Llewelyn, Yuri Borienko, Virginia North, Catherine Schell, Julie Ege
Hudba: John Barry
Podle knihy Iana Fleminga
Velká Británie 1969

Žádné komentáře:

Okomentovat