pondělí 1. dubna 2019

THE ROOM (2003)

Občas člověk narazí na klenot tam, kde ho nečeká. Proč tolik lidí tento film nepochopilo? Proč nikdo nedocení jeho existenciální hloubku? Proč se všichni vysmívají geniálním nadčasovým hereckým výkonům?
Všichni žijeme život jako Johnny. Chodíme do práce a spoléháme na své nejbližší, které živíme. Jenže pokud máme na lidi špatný odhad, může se stát, že nám vrazí kudlu do zad. Co na tom, že Johnny dělá pro svou snoubenku všechno, co jí vidí na očích, tento nemilosrdný portrét lidské duše ukazuje skutečný stav věci ve vztahu mezi mužem a ženou. Krom toho je oklopen dalšími postavami, z nichž mnohé mají symbolický význam. Jak signifikantní je dítě hrající fotbal znázorňující odcizenost dnešního světa? Nakolik povrchnost mezilidských vztahů dokresluje záhadný pár, jež se náhle zjeví v bytě, aby se pomiloval, nakolik ji zobrazuje postava umírající matky, jejíž rakovina naprosto nezajímá dceru zahleděnou jen samu do sebe, každého obtěžující svými problémy, aby rozhovor v případě otázek odhalujících její práznotu ukončila slovy "I don't want to talk about that?"
Geniální Tommy Wiseau zkrátka stvořil nadčasové existenciální dílo, jež se jako správná tragédie zaplétá a zaplétá, aby došlo nevyhnutelnému tragickému konci. Spoustu otázek, jako třeba zda Johnny svou dívku uhodil, jak se dá hrát fotbal v obleku nebo jaký je váš sexuální život si musí divák zodpovědět sám. Jednou snad toto mistrovské dílo bude doceněno. 10/10
a.k.a. Pokoj
Režie: Tommy Wiseau
Hrají: Tommy Wiseau, Greg Sestero, Juliette Danielle
USA 2003
APRÍL

2 komentáře:

  1. XD
    Hodně povedený:). Jedna otázka - je to tak špatný, až je to vtipný nebo je to jenom šíleně špatný?

    OdpovědětVymazat
  2. Stačí ukázka? ;) https://www.youtube.com/watch?v=aekfPU0SwNw

    OdpovědětVymazat