úterý 9. října 2018

OIK'S MONSTER CLUB - HALLOWEEN SPECIAL - část 1

Že Halloween bude až na konci měsíce? Není na speciál trochu brzo? Ne! Vzhledem k tomu, že nějak nic moc nestíhám, bylo by tu celý měsíc až do onoho týdne na přelomu října a listopadu prázdno. A kdybych to nechal až na ten týden, třeba bych se na to vybodl a pak doháněl sedm filmů, abych aspoň něco do speciálu nacpal. Takže tentokrát bude speciál probíhat celý měsíc, ovšem nepravidelně. Zato možná bude více článků než pouhých sedm. První film není (doufejme) tím nejlepším, o čem se tu dočtete, ale dal letošnímu speciálu název.

THE MONSTER CLUB (1981)
Připadala vám diskotéka v Návratu Jediho divná, plná špatných masek mimozemšťanů trsajících na mizernou hudbu? Klub příšer vám přináší právě toto jako rámec! Takže určitou část filmu sledujete špatné masky příšer trsajících na tu lepší, tu horší písně.
Naštěstí je to jen rámec pro tři povídky, a i v tom rámci jsou světlá místa. Právě v něm (bohužel jen v něm) totiž vystupují Vincent Price a John Carradine. Slušný upír Price jedné noci kousne slavného spisovatele hororů Carradinea, a aby se mu odvděčil, vezme ho do Klubu příšer, aby mu dodal náměty pro jeho povídky. I přes to trsání a blbé masky se přiznám, že bych radši sledoval celý film Price a Carradinea v baru a nemusel žádné odbočky jinam. Navíc mezi povídkami vždy zazní píseň, a dvě z prostředka jsou dost dobré (včetně striptýzu až na kost). Ne, že bych si nevzpomněl na závěr Kvílení vlkodlaků 2, ale tohle je přece jen lepší. I bez koz Sybil Danningové.
První povídka je celkem obyčejná. Zlodějka se pod záminkou práce vydává do sídla osamělého šlechtice, aniž by tušila, že nejde o člověka, a že největší překážkou nebude sejf, jako jeho láska k ní. Dá se to vydržet, ale spíše čekáte na další pasáž s Vincentem Pricem. Herci nejsou nic moc, objeví se sice Čáryfuk Geoffrey Bayldon, ale jen se mihne
Druhá povídka je sice jako horor slabá, ale jako komedie je celkem vtipná, byť jsem si říkal, že kdyby přizvali ke spolupráci někoho z Monty Pythonů, dopadlo by to mnohem lépe. Povídku uvede Anthony Steel, což není nikdo jiný než Forrester z Vinnetoua II. Nepoznal jsem ho. Dále se v legračním upírském příběhu objevuje Britt Eklandová coby matka hlavního hrdiny, jehož otec je divný patron, který v noci nespí a nic nejí, a především Donald Pleasence jako "Van Helsing" nosící kůl a palici v houslovém pouzdru! Bohužel si ho moc neužijeme a povídka je spíš blbě úsměvná než opravdu vtipná. Díky Pleasencovi mě ale i přes nudný úvod se šikanujícími dětmi bavila více než ta první.
No a třetí povídka je jednoznačně nejlepší, a je škoda, že ji opět nenatočil někdo lepší. V podání třeba Fulciho by to byla lahůdka. Filmový režisér Stuart Whitman vyráží hledat lokace pro natáčení hororu, aniž by tušil, že vstoupil do skutečného hororu, vsi okupované duchy, kteří se živí lidským masem - a když nemají živé ohlodávají mrtvoly vyhrabané z hrobů. Cesta za záchranou bude složitá... Jak jsem u předchozích povídek zíval a říkal si, že to dokoukám spíše ze setrvačnosti, tady jsem zbystřil. Humor zmizel, celkem dobrá atmosféra.
Klub příšer samozřejmě není dobrý film, ale je celkem zábavný a občas tak blbý, až je k smíchu. Poslední povídka, Vincent Price a některé hudební vložky ho ale pozvedají. 7/10


a.k.a. Klub příšer
Režie: Roy Ward Baker
Hrají: Vincent Price, John Carradine, Barbara Kellerman, Simon Ward, James Laureson, Donald Pleasence, Britt Ekland, Anthony Steel, Richard Johnson, Warren Saire, Stuart Whitman, Lesley Dunlop, Patrick Magee, Geoffrey Bayldon,  Stevie Lange, B.A. Robertson, Suzanna Willis
Hudba: Douglas Gamley, John Georgiadis, Alan Hawkshaw, The Viewers, B.A. Robertson, Night, The Pretty Things
Velká Británie 1981

Žádné komentáře:

Okomentovat