úterý 29. prosince 2015

YVES SWOLFS - DURANGO 8 - 14

Přislíbil jsem něco napsat i k dalším dílům. Celkem jich zatím je šestnáct, přeloženo jich bylo čtrnáct (z toho jeden oficiálně). Přesně po dvou letech tak přichází recenze na sedm dalších dílů.

DŮVOD PROČ ZEMŘÍT
Durango je najat, aby doprovodil zbohatlíka a jeho ženu na cestě do hor. Vše se ovšem zkomplikuje, neboť ženuška není tak docela věrná, a v patách mimo banditů je výpravě i záhadný lovec... Tenhle díl se mi moc nelíbí, hodně v něm záleží na psychologii postav, hlavně té ženské, což ovšem s tím, jak Swolfs kreslí ženy, nejde moc dohromady. Akce se sice dočkáme, ale vše dopadne přesně tak, jak očekáváme. Až na jeden detail, který otevírá dveře dalšímu dílu.

DUNCANOVO ZLATO
Durango zůstává ve spojení se ženou z předchozího dílu, která získala plánek k pokladu, a jedou ho spolu vyzvednout. Plánek je jim však odcizen. V patách jim je opět banda hrdlořezů a také záhadný uprchlík z vězení, který má s bandity i s původním majitelem pokladu co do činění. Tento uprchlík jménem Ryan je docela dobře nakreslenou karikaturou Lee Van Cleefa - a objevuje se tu hrob se jménem Bob Robertson a mrtvý vypadá jako Sergio Leone! 48 stránek je však na pořádně zamotanou honičku za pokladem málo, zvláště při Swolfsově stylu, kdy je akce hodně rozkreslena a do dost velkých okének. Navíc tlustá uječená bába není moc dobrý záporák. A ta ženská je opět na ránu...

ŠAKALOVA KOŘIST
Tenhle díl mě z této sedmičky zaujal asi nejvíc. Banda, která unáší Indiánky a prodává je Mexičanům do bordelů - a nasraný Indián, kterému unesli nevěstu. A Durango se rozhodne ho doprovodit - proč ne? Mexiko má rád. Přímočaré, násilné, ale tohle prašné prostředí mám radši než hory a lesy, které sérii vévodí.

COLORADO, DĚDIČKA
Durango se tentokrát dostává do městečka, v němž majitel dolu ve spolčení s drsným šerifem a jeho ohromnou bandou tzv. ochránců zákona vykořisťuje horníky. Napřed to vypadá, že se Durango nechá najmout k šerifovi, ovšem majitel dolu má dceru, jež je proti jeho praktikám, a do všeho se zamotá tajný agent a odboroví předáci. Nicméně více než řešení situace ubohých horníků je tu samozřejmě akce a násilí. Zvláště přestřelka ve druhém díle je opravdu masivní. Nicméně Durango se nám zamiluje a ve městě zůstane... Ale potěší rozkreslení příběhu do dvou dílů, aspoň se tam stihne leccos stát a rozehrát víc linek.

BEZ SLITOVÁNÍ
Durango nám zůstal v Nortonville, kde se jednoho dne objevil obzvlášť zákeřný desperát, který vraždí na potkání a znásilňuje ženy i děti. Pátrání kazí podezřelý šerif, připomínající Johna Cleese v Silveradu. Jeden z těch lepších dílů, který je navíc částečně vyprávěn flashbacky. Navíc skvělé prostředí rudých pískovcových skal.

JEDNOU NOHOU V PEKLE
Dvojdíl, k němuž jsem zatím nedostal konec. Opět zápletka vypůjčená z Tenkrát na Západě, kdy banda zabijáků nutí drobné podnikatele prodat jejich majetek - za nejnižší cenu a samozřejmě používají všech možných prostředků, včetně vraždy majitele a únosu dítěte. A Durango nám nejspíš vyjel z Nortonville naposledy, jak naznačují vzpomínky... Příště si to zřejmě rozdá se samotným velkokapitalistou, takže uvidíme. Ale jinak je tento díl docela průměrný a všechno už jsme to u Duranga viděli.

Celkově - je to dobře nakreslený, ale děj se podle určitých šablon dost opakuje. Navíc je to šíleně ukecaný, postavy pořád něco zdlouhavě vysvětlují. Ale když dojde na akci, je dost dobrá. Navíc Durango je sympaťák, byť nechat ho téměř se až usadit a zamilovat nebyl dobrý nápad.
A teď dotaz - nemá někdo naskenovaný nějaký díly Lucky Luka? Já mám asi čtyři sešity a asi dva skeny, ale nevím kde...

4 komentáře:

  1. Dá se někde sehnat durango 10 - šakalova kořist, přeložná? na Uložtu jsou bohužel všechny ale 10 ne :/

    OdpovědětVymazat
  2. Když klepnu na odkaz, který mi posílal Martin, píše mi to, že soubor je dočasně nedostupný, ne, že byl smazán. Tak nevím, jestli není nějaká chyba na serveru nebo tak. Každopádně tady jsem ti to nahrál - dej mi, prosím, vědět, až to stáhneš, abych to mohl smazat, nevím, jestli nebude reupload překladatelům vadit.
    https://uloz.to/!uFkCEyGhjOsF/dxsk-rar

    OdpovědětVymazat
  3. staženo, moc děkuju :) já jsem tátovi koupila k narozeninám v létě tu jedničku a moc se mu líbila, takže mu chci zbytek dát vytisknout, svázat a dostane to k Vánocům.

    OdpovědětVymazat
  4. Rádo se stalo. Škoda, že to nakladatelství zkrachovalo a zbytek nevyšel oficiálně. Ale takhle to možná potěší víc.

    OdpovědětVymazat