úterý 1. října 2024

HALLOWEEN SPECIAL 2024 část 1

Rok se s rokem sešel a zase nastává čas zkracujících se dnů, deprese, úzkosti, mizerného počasí a hrůzy. 

GLI ORRORI DEL CASTELLO DI NORIMBERGA (1972)

V italském názvu máme Norimberk, ale minimálně v americké verzi přiletí hlavní hrdina na začátku do Vídně. Pochybuji, že by se mu vyplatilo letět do Vídně a pak jet Mercedesem do Norimberka.

Jinak tentokrát si maestro Bava vybral hodně slabší chvilku. Upřímně zápletku "pro srandu vyvoláme ducha a pak nevíme, jak se ho zbavit" považuju v hororu za jeden z nejslabších námětů, a tady byl podán asi nejpitoměji, co jsem viděl. Scénář je asi jeden z nejhorších, které Bava měl, a v závěru jsem se několikrát neudržel smíchy, jak to bylo pitomé.

Zjevné je, že Bavovi scénář byl úplně jedno a soustředil se zejména na napínavé sekvence. Ty obstojí. Atmosféra v těchhle scénách obstojí. Masky obstojí. Triky docela taky. Ale jinak se zejména Elke Sommerová a Massimo Girotti zoufale snaží aspoň něco ze slabého scénáře vytřískat, zatímco Matouš se sedmdesátkovým hárem se nesnaží pro změnu o nica je jedním z nejslabších Bavových mladých hrdinů vůbec - a to je v jeho galerii mizerných hrdinů co říct. Rada Rassimov ve své epizodce vědmy a vyvolaného ducha zároveň je narežírovaná tak, aby co nejvíce přehrávala. Nejlepšími herci jsou tak nemluvící Luciano Pigozzi a malá Nicoletta Elmi.

V titulcích je ale jako první psaný Joseph Cotten, který se ale objeví až v polovině a na plátně stráví asi tak deset minut. Jeho roli původně nabídli Vincentu Priceovi, ale ten odmítl. Vlastně to není škoda, bylo by mi líto, že je ho tu tak málo. Joseph Cotten ho ale perfektně imituje. Každá grimasa, každé gesto, člověk má pocit, že sleduje Vincenta Price s jiným obličejem a hlasem.

Ciprianiho hudba je moc rozjuchaná, a celkově mi nesedí moderní atmosféra sedmdesátek (automat na Coca Colu na gotickém hradě rulez) spojená s vyvoláváním duchů, gotickým hradem a mučírnou. Kromě pár napínavých a dobře natočených scén tu nakonec jinak nic moc nenajdeme. Škoda. 5,5/10
a.k.a. Krvavý baron, Baron Blood, The Torture Chamber of Baron Blood
Režie: Mario Bava
Hrají: Joseph Cotten, Elke Sommer, Massimo Girotti, Rada Rassimov, Antonio Cantafora, Nicoletta Elmi, Luciano Pigozzi, Umberto Raho
Hudba: Stelvio Cipriani
Itálie / SRN 1972

Žádné komentáře:

Okomentovat