pátek 27. září 2024

DEAD MAN (1995)

Když natočil Jarmusch film o nájemném vrahovi, mohl se člověk spolehnout, že to nebude jen tak obyčejný thriller o nájemném vrahovi. Stejně tak když natočil western, vlastně to nakonec western není, spíš taková alegorie Dantova Pekla.

Velmi volná struktura může diváka odradit už ze začátku - prvních pár minut sestává vlastně jen z detailů Johnnyho Deppa jedoucího vlakem a záběrů na kola lokomotivy podkreslovaných kytarou Neila Younga. A ač se objeví prvky, které mohou připomenout klasickou westernovou strukturu, výsledek je přece jen dost odlišný. V podstatě se dá říct, že film sleduje dva muže. Jeden, podobně jako Malý velký muž, byl nucen přijmout identitu, která mu nebyla vlastní, ale odhodil ji a zvolil si stát se Nikým. Druhý, ač si to neuvědomoval, byl na začátku nikým, ale postupně přijal cizí identitu a stal se někým, kým se nikdy stát nechtěl. Mrtvým mužem. Duchem uvězněným ve světě živých.

Obsazení může nic netušícího diváka lákat dost. Většinou hrají typické jarmuschovské postavičky, od vrahouna a možného kanibala Lance Henriksena, ukecaného zloducha Michaela Wincotta, přes Alfreda Molinu coby fanatického prodavače až po zábavnou scénu s trojicí vagabundů Billym Bobem Thorntonem, Jaredem Harrisem a Iggym Popem v ženském oblečení, citujícím z Bible a vařícím hnusné fazole. Ve své poslední filmové roli se tu objevil Robert Mitchum v roli mocného boháče, vystavujícím ve svém kanclu mohutného vycpaného medvěda, a jeho poskoka hraje John Hurt.

Film ale patří dvojici Johnny Depp a Gary Farmer, jeden je poměrně pasivní, věčně trpící muž, smiřující se s osudem, druhý neustále překvapuje a hraje jednoho z nejnetypičtějších Indiánů filmové historie. Jejich putování mi po velkou část filmu připomínalo Psance Josey Walese, ale dovedeného do větší krajnosti a bizarnosti. Některé scény, zejména přestřelky, kdy Depp chladnokrevně střílí šerify a do toho recituje básně, nebo Henriksen rozšlapávající hlavu mrtvoly, mohou připomenout Tarantina. Závěr se pak dostává vyloženě do říše fantazie, a nejsme si jisti, zda nesledujeme nějakou předsmrtnou halucinaci.

V podstatě bych vytkl hlavně pomalé tempo, zpomalované věčnými zatmívačkami, a Youngova hudba mi chvílemi příliš neseděla. Nejsem si jist, jestli to někdy chci vidět znovu. Mimo zákon se mi po zhlédnutí docela rozleželo v hlavě, u tohohle uvidíme, ale viděl bych je oba asi nastejno. 7/10
a.k.a. Mrtvý muž
Režie: Jim Jarmusch
Hrají: Johnny Depp, Gary Farmer, Lance Henriksen, Michael Wincott, Mili Avital, Gabriel Byrne, Robert Mitchum, John Hurt, Alfred Molina, Iggy Pop, Jared Harris, Billy Bob Thornton, Crispin Glover, Steve Buscemi
Hudba: Neil Young
USA / Německo / Japonsko 1995

Žádné komentáře:

Okomentovat