neděle 28. července 2024

SEVEN MOVIES FROM NOW část 7

A speciál je u konce... A proč se nevrátit k jednomu z filmů, které jsem naposledy viděl kdysi dávno, ještě než tenhle blog vůbec existoval.

3:10 TO YUMA (1957)

Klasický padesátkový western, kde hraje hlavní roli psychologie a na nějakou akci dochází až ve třetí řadě. Ale tady to vzhledem ke kvalitnímu scénáři a postupné gradaci napětí vůbec nevadí.

Film vychází z předlohy Elmore Leonarda, což samo značí kvalitu. Nedaleko malého města byl přepaden dostavník a zabit kočí. Vše viděl farmář Dan Evans, s jehož pomocí je brzy dopaden vůdce bandy lupičů Ben Wade. Je nyní třeba lupiče dopravit do věznice v Yumě, což ale komplikuje jeho banda, která je stále na svobodě a snaží se šéfa z maléru vysekat. Dan s tím nechce mít nic společného, ale s vidinou odměny, kterou životně potřebuje, se přihlásí k úkolu zástupce, který Wadea pohlídá.

Děj, podobně jako V pravé poledne, zejména ve druhé půlce skoro ubíhá v reálném čase, ale přestože půl filmu strávíme v jednom hotelovém pokoji, vůbec to nepřekáží a napětí se dá krájet. Scénář založený na Leonardově předloze je dobře propracovaný a postavám dává pádné důvody, proč se chovat tak, jak se chovají. Neexistují tu stateční hrdinové a prohnilí padouši - Dan Evans v podání Vana Heflina rozhodně nemá vizáž hrdiny, a vzhledem k jeho čistě finanční motivaci čekáme, zda nakonec Glenna Forda na svobodu nepustí. Glenn Ford pak sice hraje nebezpečného psance, ale se šarmem, kterým dokáže zblbnout kdekoho, a zároveň s určitými hodnotami.

Z dalšího obsazení je sice jako třetí hlavní role psána Felicia Farr, ale ta se objevuje jen v první třetině v roli holky ze saloonu, kterou Ford svede, větší ženskou rolí je Heflinova manželka. Spolu s Heflinem na cestu vyráží i místní opilec v podání klasika žánru Henryho Jonese, a nejvýraznějšího z banditů, Wadeovu pravou ruku, hraje Richard Jaeckel.

Co patří mezi trochu slabší články filmu jsou tak obě podzápletky s ženskými postavami, které jsou trochu navíc, a potom hudba, která často cituje už zase Greensleaves. A přece jen, po tak nervydrásajícím průběhu je ten konec trochu zklamání. 

Remake z roku 2007 jsem ještě neměl odvahu si pustit. 7/10
a.k.a. Vlak do Yumy ve 3:10, 3:10 vlak do Yumy, Cesta za záchranou, Vlak do Yumy
Režie: Delmer Daves
Hrají: Glenn Ford, Van Heflin, Felicia Farr, Leora Dana, Henry Jones, Richard Jaeckel, Robert Emhardt
Hudba: George Duning
Podle knihy Elmore Leonarda
USA 1957

Žádné komentáře:

Okomentovat