čtvrtek 6. června 2024

TOMORROW NEVER DIES (1997)

Bondovka, ve které je hlavním padouchem Rupert Murdoch, bondgirl je kung-fu mistryně a jinak... je to zase to samé.

Tenhle film velmi silně jede podle šablony. Šílený megalomanský padouch s neomezenými prostředky, který si za ně buduje zbraně, s nimiž hodlá rozpoutat světovou válku mezi velmocemi. Chyběla mu jen kočka a jizva, aby si mohl říkat Ernst Stavro Blofeld, ale tvůrci si tady našli reálný terč, do kterého se jejich padouch trefuje, takže míří na moc médií, šíření dezinformací a informační válku, což je poměrně originální, bohužel asi jako jedna z mála věcí v tomto filmu. Dál to šablonu plní - aspoň dvě sličné bondgirls, hovaďácký poskok, honičky, střílečky, cestování, potápění, skákání z letadla, infiltrování, vydávání se za někoho jiného.

I tak některé prvky moc nefungují. Teri Hatcher jako žena hlavního padoucha, kterou Bond kdysi miloval, a za kterou se chce mstít, funguje dobře, jen je tu zase ten ohraný prvek osobní msty a dávných nevyřešených vztahů. Snad to Brosnana nepronásleduje věčně, narozdíl od Craiga, který si v minulých ztrátách libuje. Michelle Yeoh je zajímavá postava z rodu Anyi Amasové či Pam Bouvierové, tedy žena, která vedle Bonda v akci víc než obstojí (a proto vždy zamrzí, když ji padouši snadno chytnou, aby s ní mohli Bonda vydírat), jenže mezi nimi vůbec nefunguje jakákoli romantická chemie a závěr mi připadal dost na sílu, jen aby si divák vzpomněl na Conneryho bondovky, které takto končily snad pokaždé.

Německý blonďatý hovaďák je tak ohraná postava, že jsem přesně čekal, jak to s ním bude, a přesně se dočkal. V bondovkách nebyla taková postava poprvé, a navíc vystupuje snad ve všech devadesátkových akčňácích počínaje Smrtonosnou zbraní. A Bruce Willis měl tyhle hovaďáky vždycky lepší, než Bond (proč pan Milo přešel ulici?).

Abych ale jen nehanil, po poměrně průměrném začátku si mě film získal výbornou scénou s nájemným zabijákem v podání Vincenta Schiavelliho. Takhle dobrou a vtipnou vedlejší postavu jsme v bondovce viděli naposled snad někde... u Conneryho? Zejména honička v parkovacím domě s dálkově řízeným BMW a potom honička v Saigonu na motorce jsou skvěle vygradované. Mnohem více se mi líbila kamera, hudba a konečně sám Brosnan, který už je tu v roli Bonda jako doma. Akorát jeho hlášky po smrti padouchů nebyly zas tak vtipné, jako ty Mooreovy. Závěrečná akce v ponorce se mi sice nijak extra nezamlouvala a dojela jen tak do konce podle šablony, ale nakonec se mi to jako celek asi líbilo víc než předchozí Zlaté oko. 6,5/10
a.k.a. Zítřek nikdy neumírá
Režie: Roger Spottiswoode
Hrají: Pierce Brosnan, Jonathan Pryce, Michelle Yeoh, Teri Hatcher, Ricky Jay, Götz Otto, Joe Don Baker, Vincent Schiavelli, Judi Dench, Desmond Llewelyn, Samantha Bond, Geoffrey Palmer, Michael Byrne
Hudba: David Arnold
Velká Británie / USA 1997

Žádné komentáře:

Okomentovat