čtvrtek 30. května 2024

THE LIVING DAYLIGHTS (1987)

Je zvláštní, že se Bond až v osmdesátých letech teprve pořádně zapojil do studené války a podíval se za železnou oponu. Po výletu do NDR v Chobotničce tu tak začínáme pěkně zostra - ok, začátek je na Gibraltaru, ale následně se přesouváme do Bratislavy, ve které strávíme docela dost času, včetně honičky s žigulíky VB!

Máme tu ale nového Bonda. Přestárlého a suchým humorem sršícího Rogera Moorea a jeho věčně pozdvižené obočí vystřídal mladší, energičtější a vážnější Timothy Dalton. Ve své ztvárnění Bonda se blíží víc Connerymu v jeho vážnějších momentech, ale vtípky, kterých tu pár taky má, jeho silnou stránkou úplně nejsou. Ale ono je znát, že tohle se ještě psalo pro Moorea - tak jako Žít a nechat zemřít a snad i Muž se zlatou zbraní se psaly ještě pro Conneryho. Narozdíl od Lazenbyho tak Moore nedostal vůbec žádnou cool nástupní scénu a Dalton ji sice dejme tomu má, ale s Moorem by fungovala taky.

Jinak můžeme na mapě odškrtávat místa, kam se Bond podívá, kde ještě nebyl - Gibraltar, Slovensko, Rakousko, Maroko, Afghánistán, kde se zapojí i do právě probíhající války. A část se stihne odehrát i v Anglii. Slovenské reálie působí celkem uvěřitelně, akorát na Slovensku skoro všichni mluví česky, slovenská bondgirl se jmenuje Kara Milovy a Bratislava na adrese je psána jako Bratislavia. Jestli by Státní bezpečnost do pronásledování jednoho auta tak rychle poslala i tanky a granátomety, to teda nevím, a rozhodně nejde o KGB, protože i vojáci na tancích na sebe řvou slovensky.

Když jsem viděl v titulcích jméno Johna Rhyse-Daviese, a vzpomněl si na obrázky z filmu, kde byl Bond zahalen v turbanu, čekal jsem, že bude hrát dalšího Araba. Ale překvapivě tu hraje šéfa KGB (generál Gogol povýšil) a je namaskovaný tak, že dost vypadá jako Rod Steiger. Joe Don Baker tu hraje skoro hlavního padoucha, který je asi ten vůbec nejsympatičtější ze všech - on vlastně ani nic moc zlého nedělá, jen žere, hraje si na vojáčky, modeluje si figuríny světových vojevůdců se svým obličejem a všechnu zápornost za něj zvládá ruský falešný přeběhlík, hraný dost nevýrazným hercem. 

Samotná bondgirl je vlastně jen jedna, což je nezvyk. Je spíše z rodu těch, které jen volají "Jamesi pomoc" a spíš se mu plete do cesty. Narozdíl od třeba Mary Goodnight z Muže se zlatou zbraní mi ale nevadila - Mary byla agentka a její chování bylo jako pěst na oko, zatímco Kara je hudebnice, která se do toho zamíchá, ani neví pořádně jak.

Co tu ještě máme? Pár dobrých a pár rutinních akčních scén. Jednoznačně vede sjíždění hor na futrálu od cella, které samo slouží jako štít proti kulkám. (Kudy to z Bratislavy proboha Bond vzal do Rakouska přes hory snad ani nemá cenu řešit.) Barryho jako vždy suverénní hudbu. Novou mladou nevýraznou Moneypenny, druhého M a starého dobrého Q, který Bonda zásobuje vylepšeným modelem auta z Goldfingera a pípajícími klíči. Asi nejnudnějšího Felixe Leitera, který se objevil po dlouhé pauze. Čili vlastně všechno, co od bondovky čekáme. Pobaví, nenadchne. 7/10





a.k.a. Dech života
Režie: John Glen
Hrají: Timothy Dalton, Maryam d'Abo, Jeroen Krabbé, John-Rhys Davies, Joe Don Baker, Art Malik, Andreas Wisniewski, Desmond Llewelyn, Robert Brown, Walter Gotell, Caroline Bliss, Virginia Hey
Hudba: John Barry
Velká Británie / USA 1987

Žádné komentáře:

Okomentovat