sobota 10. února 2024

VIGILANTE FORCE (1976)

Béčko z dílny Rogera Cormana s námětem mnohem lepším, než je provedení. Malé poklidné městečko po zahájení těžby nafty zažije nejen příliv dělníků, ale i kriminality a násilí. Nespokojení občané žádají řešení, když starý šéf policie na to nestačí. A tak se obrátí na bratra prodavače traktorů Jana-Michaela Vincenta. Vincentův bratr Kris Kristofferson bojoval ve Vietnamu, z městečka ale po návratu z války odešel pro svou problémovou povahu. Vincent se ale na něj přesto obrátí, Kristofferson nabídku přijme a spolu s pár spolubojovníky se stane členy občanské patroly. Brzy se ale ukáže, že Kristofferson si zákony vykládá po svém, a že mu jde spíše o to město ovládnout a nahrabat si, než o to, aby nastolil pořádek.

Vlastně takový protipól Ramba - vietnamský veterán není vyhnán, ale naopak přijat, což ale neznamená, že nezpůsobí chaos obdobné velikosti. Bohužel scenárista námět zpracoval nejhorším možným způsobem, když začátek pojal velmi, velmi zkratkovitě, takže po dvaceti minutách už nejen Kristofferson hájí zákon, ale začne se i roztahovat. Děj se většinově odehrává ve dne, atmosféra není ani trochu hutná, v postavách je trochu chaos. 

Vincent je ovdovělým otcem malé holčičky a schází se s blond Victorií Principal. Napřed jsem měl dojem, že hraje nějakou studentku nebo co, vzhledem k podmínkám, kde bydlí, a komentářům její bytné. Pak to vypadalo, že je to prostě nějaká Mexičanka z města, a až na konci jsme najednou zjistili, že je učitelkou ve škole. Skoro ve všech scénách to vypadalo, že je tam prostě nahodile, že tam nepatří.

Vincent navíc vypadal o deset let mladší, než byl, takže ve svojí roli nepůsobil úplně věrohodně, a hlavně s Kristoffersonem vůbec nevypadají jako bratři. Kristoffersonova role je taky dost blbě napsaná, ale zvládl to se ctí a vytvořil opravdu nenáviděníhodného padoucha, jediná postava, která má nějakou integritu, je ta Vincentova, akorát je to takový Mirek Dušín.

Ve druhé polovině ale absurdita situací dosáhla takového vrcholu, že jsem se začal docela slušně bavit, a když bylo odhaleno, že Kristofferson si opatřil bazuky, začal jsem doufat, že budou použity. Blbost filmu sice stoupá, ale takovým tím správným způsobem. Například rozhovor těsně před vraždou:
Kristofferson: Zabiju tě.
Oběť: Proč?
Kristofferson: Nechci o tom mluvit. Už o tom nechci nic slyšet.
BANG

No a závěrečná přestřelka, kde je Kristofferson a jeho banda převlečena do kostýmů slavnostní kapely, a Kristofferson radostně pálí z raketometů na všechny strany, aby v závěru připomněl Bílý žár, už každého milovníka béčkové kinematografie musí potěšit. Je to blbý, ale pobaví to. A o víc asi nešlo. 6/10
a.k.a. Občanská policie
Režie: George Armitage
Hrají: Kris Kristofferson, Jan-Michael Vincent, Victoria Principal, Bernadette Peters, Brad Dexter, Andrew Stevens, Charles Cyphers, John Steadman, Carmen Argenziano, Dick Miller, Loni Anderson
Hudba: Gerald Fried
USA 1976

Žádné komentáře:

Okomentovat