pondělí 5. února 2024

ROBOCOP (1987)

Skóre jako Robocop! Ukázka toho, že v osmdesátých letech nemusel být v akčním filmu ani Arnold, ani Stallone, aby měl koule a byla to ta pravá osmdesátková řežba. I když tou je jen na povrchu, a v zobrazení řežby jde ještě dál, než klasické dobové akčňáky, takže se dočkáme několika gore efektů, za které by se nemuseli stydět ani hororoví tvůrci, krev stříká při přestřelkách na všechny strany... A všechno řídí všemocná korporace, která na jednu stranu těží ze zločinu, na druhou před veřejností dělá, že ho potírá. Tak vznikne Robocop, nezničitelný stroj na potírání zločinu... a ochranu zájmů korporace.

Problém je ale v tom, že je vyroben z anorganických i organických zdrojů - z těla zavražděného policisty Murphyho. A přestože jeho tvůrci jsou přesvědčeni, že původní osobnost již jejich výtvor nemá, Robocopovi se vracejí vzpomínky, které mu připomíná i kolegyně, která si ho asi jako jediná pamatuje.

Co je na Robocopovi fajn je, že zvládne být kritikou kapitalistické Ameriky a dystopickou satirou, aniž by nepřestal vršit jednu akční scénu za druhou. Divák se opravdu nemá čas nudit, ale když dojde na řešení něčeho jiného, než zločinu, kde je Robocop efektivnější než Drsný Harry a Cobra dohromady, nepůsobí to zkratkovitě ani šablonovitě.

Překvapivé je, že některé prvky mi připadaly velmi podobné o rok staršímu italskému filmu Paco - stroj smrti, kde byl rovněž kyborg, který řešil, zda je strojem na zabíjení nebo člověkem. V The Show With a Name jsme Paca označili jako vykradačku Terminátora, ale podobnost bych našel spíše s o rok mladším Robocopem. No, Italové, jmenovitě Bruno Mattei, ho totálně vykradli v pro změnu o rok mladším Robowar, doslovné vykrádačce Predátora, kde ale mimozemšťana nahradili Robocopem.

Díky Kubasovi jsem film viděl v rychlodabingu, se kterým film na VHS vydala Interama. Celý film namluvil Pavel Trávníček, podobně jako Rolling Thunder namluvil Pavel Soukup či Osamělého vlka McQuadea Richard Honzovič. Z Trávníčkova rychlodabingu jsem kdysi viděl ukázku scény na benzínce, kde mi jeho podání připadalo dost mimo (pamatoval jsem si veselé volání "Jsi mrtvej! Zabili jsme tě!"), ale celý film tak nepatřičně legračně rozhodně nepůsobí, a dotyčná scéna nakonec v kontextu celého filmu taky ne. Screenshoty jsou z jiného ripu s jiným rychlodabingem, ale stylověji k viděné verzi.
P.S. Robot ED-209 mi, asi i kvůli doprovodné hudbě, připomněl monstrfláky s Godzillou, a najednou skoro na konci filmu se objevilo něco jako Godzilla... Film je totiž protkán reklamami, podobně jako Čtyři vraždy stačí, drahoušku. 7,5/10
Režie: Paul Verhoeven
Hrají: Peter Weller, Nancy Allen, Ronny Cox, Miguel Ferrer, Daniel O'Herlihy, Kurtwood Smith, Felton Perry
Hudba: Basil Poledouris
USA 1987

3 komentáře:

  1. Ahoj. Omlouvám se, že to píši sem, ale můžeš mi, prosím tě, poslat tu verzi s řec. tit. Death played the flute? Stačí, když sem dáš odkaz na Úschovnu, dám ti vědět, hned jak to stáhnu. Jahr

    OdpovědětVymazat
  2. Tady to je https://webshare.cz/#/file/QZX6ZyuVcL/death-played-the-flute-requiem-for-a-bounty-killer-1972-mp4

    OdpovědětVymazat
  3. Díky moc, je o něco lepší než co mám.

    OdpovědětVymazat