neděle 25. února 2024

OIK'S REDEMPTION TOUR část 6

Všichni je milovali. Mně se nelíbily. Po letech je čas je znovu prověřit. Mýlí se ostatní nebo já? Je něco, co jsem v nich z nějakého důvodu neviděl? Které filmy budou nadále zatraceny, a které dojdou vykoupení?
 
IL BOSS (1973)

Poprvé viděno: 2015
Hodnocení tehdy: 6/10
Hodnocení ČSFD: 69 %
Hodnocení IMDB: 6,9/10

Nakonec jsem to zvládl a podíval se ještě na jeden film, který jsem původně neměl v plánu. Ale vím, že se mi před lety moc nelíbil. Kdyby se mi nelíbil ani teď, ani bych ho nepřidával. Ale nakonec jsem po letech značně spokojenější.

Na vině je tehdy zhlédnutá verze, která u nás vyšla na DVD. Je totiž zkrácená asi o pětadvacet minut. Prve jsem psal, že děj je zmatený a není jasné, kdo je proti komu. Nevím už, co přesně v DVD sestřihu chybělo, ale ve verzi mající 110 minut jsem se pěkně orientoval a neměl jsem pocit zmatku.

Z původního textu: Třetí díl Di Leovy volné mafiánské trilogie (ještě Milano Calibro 9 a La mala ordina), který tu jako jediný vyšel na DVD. Mám pocit, že oproti předchozím dvěma dílům ještě přibylo akce a to už je co říct. Vlastně se v tom filmu neděje nic, než že se všichni mezi sebou vraždí. Tak tohle už v plné verzi není pravda, na DVD vystříhali celou řadu dialogových scén, včetně, jak předpokládám, většiny rolí Vittoria Caprioliho, Corrada Gaipy a Richarda Conteho. 

Pokračujme v citaci: Jeden klan vyvraždí (rukou drsného nájemného vraha Henryho Silvy) členy druhého, šéf toho druhého Cocchi tedy přísahá pomstu a unese dceru jednoho z nepřátelských bossů, dona Giuseppeho. Zatímco don Giuseppe je ochoten udělat cokoli, aby svou dceru získal zpět, nejvyšší boss Richard Conte jedná především v zájmu celé mafiánské rodiny a uloží Silvovi, věrnému služebníkovi dona Giuseppeho, aby jej v případě potřeby odstranil. Tím hraje Silvovi, který má vyšší ambice, do karet...

Úvodní masakr v pornokině byl určitě taky na DVD dost zkrácený, ne o akci, spíše o sprosté dialogy mezi mafiány. A z gangsterského filmu, nesoucího se na vlně Kmotra, je najednou jen akční vyprávěnka plná krve, výbuchů a spalování lidí zaživa. Veškerý smysl a podtext se ztratil. Na to jsem si minule stěžoval nejvíc a to mi teď v plné verzi nechybělo. Akorát tenkrát jsem ani nevěděl, že existuje.

Fernando di Leo je určitě mezi všemi tvůrci, kteří točili v žánru poliziotteschi či eurocrime, můj oblíbený. Jeho pohled na gangstery a boj se zločinem je až nihilistický, nezaklíná se levicovými ideály ani příběhem o drsném poldovi, co vykydlí všechny mafiány v boji za spravedlnost, naopak najít aspoň trochu pozitivní postavu v tomhle filmu vůbec nejde, snad až na Caprioliho, jehož komické scény film na vhodných místech aspoň trochu prosvětlují. Silva je sadistický chladnokrevný hajzl, Conte si hraje na aristokrata, ale připomíná spíše Machiavelliho Vladaře a je stejný podrazák jako pašerák Cocchi (Capponi), který si aspoň na nic nehraje. Unesené dívky nám taky záhy přestane být líto, když se ukáže, že je to zfetovaná nymfomanka. Sartana Gianni Garko se ukáže jako zbabělý kripl. V Kmotrovi sice tohle prosakuje taky, ale vše je zahaleno gloriolou rodinné cti, loajality a držení slova - což je zde odhaleno v celé nahotě jako ubohé kecy, které jdou v kritickém momentě stranou.

Oproti Kmotrovi ale film taky působí nejen agresivněji, ale občas i dost že byl dělán na koleně, máme tu celé scény, které byly natočeny na jeden záběr. Z hereckých výkonů lze vyzdvihnout právě snad jen Richarda Conteho, který se pro role mafiánských bossů narodil, a Vittoria Caprioliho. Silva v některých momentech svoji roli moc nezvládá, Garko svou snahu o Sicilana přehrává a o ostatních je skoro škoda mluvit. I když je fakt, že svou roli mohl sehrát i uřvaný italský dabing. U Claudia Nicastra jsem litoval, že to tu neběželo v sedmdesátkách a nemluvil ho Miloš Kopecký, který ho tak skvěle namluvil ve Vyšetřování skončilo - zapomeňte. Bacalovovu hudbu jsem měl tentokrát netknutou a byla fajn.
Nové hodnocení: 7,5/10
Verdikt: Spolu s ostatními díly trilogie jeden z nejdůležitějších filmů žánru, a v plné verzi za vidění stojí. Tu zkrácenou ani nezkoušejte.

a.k.a. Boss- Smrt na zakázku
Režie: Fernando Di Leo
Hrají: Henry Silva, Richard Conte, Gianni Garko, Pier Paolo Capponi, Antonia Santilli, Vittorio Caprioli, Howard Ross, Pietro Ceccarelli, Marino Masé, Claudio Nicastro, Gianni Musy, Mario Pisu, Andrea Aureli, Salvatore Billa, Omero Capanna, Pietro Torrisi, Fernando di Leo
Hudba: Luis Bacalov
Itálie 1973

2 komentáře:

  1. Tak reakci na dva filmy spojím pod jeden komentář.
    Ohledně Dvou misionářů jenom můžu říct, že mi ve filmu byla více protivná Spencerova postava, která hrála to, co vždycky. Což se sem nehodilo a proto mám radši Hillovi postavu, která je navíc zapamatovatelnejsi (a toto mám většinou opačně). Pokud to máme opačně... :). Ale asi souhlas se zbytkem článku. I když si z toho filmu pamatuju některé scény i z výtvarného hlediska.
    Co se týká Il boss - neviděl jsem, za to si pořád pamatuji, jak mě v předchozí recenzi štvalo, že hodnotíš film podle její zkrácené verze. Nemám to rád obecně, u tebe mě to vždy mrzí. Ale nic jsem k tomu v komentářích nenapsal, takže si nemám na co stěžovat.

    OdpovědětVymazat
  2. Ale já jsem doteď nevěděl, že existuje verze dlouhá 110 minut. Tehdy jsem věděl možná o 95 minut ntsc, ale říkal jsem si, že oproti PAL 86 minut to bude zanedbatelný rozdíl, tak jsem se podíval na tu, co zrovna byla dostupná.

    OdpovědětVymazat