středa 3. ledna 2024

ZOMBI 2 (1979)

A kde je Zombi 1
Kultovní horor, jeden z nejslavnějších zombie filmů, film, který z Fulciho udělal mistra hnusu a určil, jakým směrem se bude ubírat zbytek jeho kariéry. Už žádné další komedie, žádné další westerny, lidi od něj chtějí jen oživlé mrtvoly, krev, vnitřnosti a červy. Na slavné scény jako tříska v oku nebo souboj se žralokem určitě narazil každý. Na co jsem nejvíce nebyl připraven, bylo, jaká je to strašná nuda.

Nezačíná to špatně. Do New Yorku připluje nikým neovládaná loď. Pobřežní hlídka je napadena oživlou mrtvolou. Jenže pak se objeví na scéně sám Fulci coby šéfredaktor novin. To není problém, problém je, že od téhle chvíle se velmi dlouho jen a jen kecá. Fulci pošle svého novináře Petera, aby celou věc prošetřil. Zaprvé je to už nevím kolikátý Peter ve Fulciho filmu, zadruhé, kam chodil na takové nezajímavé pitomce do hlavních rolí? Ian McCulloch je totiž naprosto nudný. McCulloch se setkává s Tisou Farrow, která hraje dceru majitele lodi. Na lodi objeví dopis, který je posílá na místo, odkud loď vyplula, bla bla bla, tak se tam vypraví, bla bla bla, seznámí se s manželským párem s jachtou, který je tam vezme, bla bla bla. Na manželském páru je sympatické jen to, že manžela hraje Al Cliver, který je rozhodně lepší hrdina než McCulloch.

Mezitím se přestřihává na záměrně matoucí scény na ostrově, kde starý doktor trápí svou mladší alkoholickou manželku. Doktora hraje Richard Johnson, manželku Olga Karlatos. Oba hrozně - u Johnsona jsem si říkal, že nakonec asi bude hrát to samé, jako v Ostrovu rybích mužů, ale nakonec to tak není. A pořád se kecá. V první hodině zaujme snad jen scéna pod mořem, kde nahou Cliverovu manželku nejdřív přepadne žralok, následně zombie (co tam dělá?) a v následující naprosto WTF scéně se zombie pokusí zakousnout žraloka a dopadne to obráceně. Co to sakra mělo znamenat? 

Z lepšího soudku je scéna, která má poprvé nějakou atmosféru, totiž napadení Karlatos zombiemi, když je sama doma, a naražení jejího oka na třísku. Bohužel zase následuje další čtvrt hodina kecání, než čtveřice trosečníků objeví zombie hodující na těle Karlatos, a pořádně se to rozjede teprve asi po hodině, kdy na starém hřbitově conquistadorů začnou mrtví vstávat z hrobu. Až tehdy film získá atmosféru, kterou měl mít od začátku, a až do konce už se na to dá dívat (pokud jste otrlí) velmi dobře.

Takže až závěrečná půlhodinka stojí za to, bohužel jí předchází ukecaná a občas moc lážo plážo hodina za bílého dne, s lážo plážo muzikou. Vlastně se mi z toho kultovního soundtracku líbila jen ta ústřední synťáková skladba a vždycky jsem se zaradoval, když konečně zazněla. Bohužel málo.
Tisa Farrow je další z Fulciho blondýnek v hlavních rolích, které mají za úkol jen pobíhat a ječet, k McCullochovi, Cliverovi, Johnsonovi a Karlatos jsem se vyjádřil. Nejzajímavější obsazení tak tvoří paradoxně k nepoznání namaskované zombie, což jsou naši staří známí kaskadéři, kteří si sem odskočili z poslední bitky Buda Spencera a Terence Hilla. Pod maskami se tu tak skrývají všichni bratři Dell'Acquové, Omero Capanna a možná ještě další známí, které tu nepoznáme.

No a teď jak je to s názvem. Film se začal připravovat, ještě než Romero dokončil svůj Úsvit mrtvých, a poté, co tento byl uveden v Itálii pod názvem Zombi, nasadili tvůrci Fulciho film jako Zombi 2, k režisérově nelibosti. O devět let později byl nemocný a zoufalý Fulci najat k natočení filmu Zombi 3 v produkci Bruna Matteie a Claudia Fragassa, natočil asi sedmdesát minut filmu a onemocněl. Filmu se hned ujali právě Mattei s Fragassem, část Fulciho scén vystříhali a natočili úplně nové scény podle nového scénáře. Takže v Itálii existuje jen tato trilogie - Úsvit mrtvých, Zombi 2, Zombi 3.

Jenže když se film dostal do zámoří, distributor nevěděl, co se sequelem bez předchozího filmu, takže dvojku prostě umazal. V USA se film hrál jen jako Zombie. Zombie 2, pozor, neexistuje. Zombi 3 se hrálo jako Zombie 3. Později na VHS kazetách vyšly dva nesouvisející italské horory, After Death a Killing Birds, jako Zombie 4 a Zombie 5. Jenže v 90. letech vyšly filmy na VHS znovu s novým číslováním, takže Zombi 3 se stalo Zombie 2 a jako díly 3-7 (!) byly označeny filmy, nemající s celou sérií co dělat, některé dokonce španělské ze 70. let. (Zombie 6 byl film Rosso sangue s Georgem Eastmanem.)
Jako jeden z mála Fulciho filmů se toto hrálo i ve Velké Británii, kde film přejmenovali na Zombie Flesh Eaters. Zombi 3 se stalo Zombie Flesh Eaters 2, a aby se to nepletlo, After Death se i tady zařadilo do série, ovšem jako Zombie Flesh Eaters 3. Německou sérií se zabývat nebudu. Obsahuje dva filmy George Romera a pak Zombi 3, ale ne Zombi 2. U nás vyšlo pouze Zombi 2 na DVD, nic jiného, pokud vím, ne.

Zombi 2 má ve Fulciho kariéře rozhodně důležité postavení, mezi italskými horory kultovní postavení. Akorát kromě závěrečné části, docela povedených masek a jedné dobré skladby nic moc dnes už nenabídne. Romero sice neměl tak dobré masky, ale jeho film tolik nezestárl. 5,5/10
a.k.a. Zombie, Zombie Flesh Eaters, The Island of the Living Death, Zombie: The Dead Walk Among Us, Nightmare Island
Režie: Lucio Fulci
Hrají: Tisa Farrow, Ian McCulloch, Richard Johnson, Al Cliver, Auretta Gay, Stefania D'Amario, Olga Karlatos, Dakar, Omero Capanna, Giannetto De Rossi, Alberto Dell'Acqua, Roberto Dell'Acqua, Arnaldo Dell'Acqua, Ottaviano Dell'Acqua
Hudba: Fabio Frizzi, Giorgio Cascio
Itálie 1979

Žádné komentáře:

Okomentovat