pátek 29. prosince 2023

THE SEVEN-UPS (1973)

Pokus o navázání na Francouzskou spojku, bez Hackmana a Friedkina, ale zato podle námětu Sonnyho Grossa, jednoho ze dvou policistů z Francouzské spojky, kterého tam ztvárnil Roy Scheider - takže hraje i tady. Z Francouzské spojky se vrací i Tony Lo Bianco, tentokrát v trochu jiné roli. A prvních zhruba čtyřicet minut film skutečně působí jako trochu zmatený a ne tak poutavý sequel, než se film najednou změní v Drsného Harryho.

The Seven-Ups je tajná policejní jednotka, která neortodoxními metodami dostává za katr největší mafiánská esa. Jejich šéf Buddy (Scheider) těží z toho, že mezi mafiány má kamaráda z dětství (Lo Bianco), který mu dává tipy. Jenže netuší, že tipy začínají fungovat obráceně, a Lo Bianco se zařídil jinak - vysoké mafiány, na které má Buddy políčeno, unese, a propustí až po zaplacení vysokého výkupného, které se "platí" v automyčce. Mafiáni se chtějí mstít a podezírají právě skupinu The Seven-Ups, jejichž jednoho člena unesou sami.

První polovina je taková zmatečná, hlavně proto, že zase sledujeme jen sledovačky, výslechy, a nebo únosy mafiánů, ale spousta postav navíc vypadá velmi podobně a těžko se v nich orientovat. Zhruba v půlce ale atmosféra zhoustne, už se orientujeme a hlavně hodně sledujeme Richarda Lynche jako dalšího z jeho psychopatických zabijáků. A pak přijde skvělá autohonička, která se sice hodně inspirovala u Bullitta, ale v některých momentech ho strká do kapsy. V závěru se pak Scheider z obyčejného policejního vyšetřovatele mění v mstitele, který chce pomstít kolegu, a to už to opravdu stojí za to až do konce.

V první polovině Scheider bohužel moc co hrát nemá, ale ve druhé je skvělý, Lynch je mu skvělým protipólem. Lo Bianco je nevýrazný jako vždycky. Z dalšího obsazení stojí za zmínku snad jen nečekaně se objevivší zmrd z Benátek, tedy Joe Spinell.

První půlka je dost těžkopádná, druhá to ale dost vytáhla. Bezvýhradně to kvůli té první části doporučit nemůžu, ale pokud máte rádi sedmdesátkové kriminálky, podívejte se. Dám tomu sedm, víc ne. 7/10
a.k.a. Sedm a víc
Režie: Philip D'Antoni
Hrají: Roy Scheider, Tony Lo Bianco, Ken Kercheval, Victor Arnold, Jerry Leon, Richard Lynch, Bill Hickman, Larry Haines, Joe Spinell, Lou Polan, Matt Russo
Hudba: Don Ellis
USA 1973

Žádné komentáře:

Okomentovat