středa 20. prosince 2023

CONVOY (1978)

Když člověk zapomene, že na začátku bylo psáno "režie Sam Peckinpah", tak to docela jde  Akorát na thriller o kamionech je to moc nepatřičně legrační, na komedii moc vážné.

Pár nezávislých kamioňáků v čele s Gumovým Kačerem (Kris Kristofferson) se dostane do křížku se zákonem v podobě mstivého a zkorumpovaného šerifa Lylea (Ernest Borgnine). Dají se na útěk a přidávají se k nim další a další kamiony a další vozy, až se vytvoří obrovský konvoj, omylem považovaný za lidové hnutí a masový protest. Zkorumpovaný senátor se snaží na celé věci nahrabat politické body, zatímco Borgnine neustále vymýšlí, jak Kristofffersona dostat.

Původní sestřih prý trval přes tři hodiny, než studio Peckinpaha jako vždy vyrazilo a sestříhalo z toho jakéhosi Poldu a banditu bez Reynoldse. Spousta postav tak dějem víceméně proplouvá a mizí jejich načrtnuté dějové linky. Nejvíce se to týká asi postavy Ali McGraw, která se v jednu chvíli rozvykládá, že se jede vdávat, abychom o tom do konce filmu už neslyšeli. Stejně tak postava Burta Younga kromě řízení a občasného promluvení do vysílačky nic na práci nemá, není také úplně zřejmé, že servírka, kterou Kačer ojede v motorestu, je Borgnineova žena. Mně to došlo, ale bylo zjevné, že tam nějaká ta scéna chybí.

Pozitivní je přítomnost mnoha Peckinpahových stálic, včetně třeba Donnieho Frittse jako bláznivého kazatele a la David Warner v Cable Hogueovi, prostředí jihozápadu USA i práce kamery. Nepotěší moc to, že chvíli se film tváří vážně a za chvíli jako groteska, zejména Borgnine chvílemi působí jako kdyby sem vpadl z jiného filmu, a jindy zase ne. Při zpomalené bitce, do které hraje zvláště nevhodná hudba, jsem si tak říkal, jak by tohle mnohem líp fungovalo, kdyby to byl film se Spencerem a Hillem. Tam by ale zase neseděla ta politická kritika a film se vydává nakonec jiným směrem. Vidět se to dá, ale brát jako filmo kamioňácích, ne jako další film Sama Peckinpaha, zvláště v porovnání s jeho předchozím Železným křížem tohle vyjde hodně slabě. 6/10
a.k.a. Konvoj
Režie: Sam Peckinpah
Hrají: Kris Kristofferson, Ali McGraw, Burt Young, Ernest Borgnine, Madge Sinclair, Franklin Ajaye, Seymour Cassel, Donnie Fritts, Jorge Russek
Hudba: Chip Davis
USA 1978

Žádné komentáře:

Okomentovat