pátek 3. února 2023

BADASSSS FUNKY WEEK část 5

Jdi na západ, mladý černý muži, jdi na západ.

BOSS NIGGER (1975)

For you Mister Nigger!
Fred Williamson je borec a v roce 1975 natočil lehce komediální western, který jednak navazuje trochu tématicky na Brooksova Žhavá sedla, jednak předznamenává Tarantinova Djanga (odtud si hodně půjčil), ale i remake Sedm statečných, kde Denzel Washington nosil prakticky stejný ohoz. Williamson, navíc s doutníkem věčně v hubě, v něm ale vypadá o dost víc cool.

Jinak je to klasický westernový příběh šmrncnutý rasovým tématem a silně inspirovaný i spaghetti westerny. Hlavní postavy jsou dva černí lovci odměn ("Vy jste lovili černochy dlouho, tak jsme si chtěli zkusit chytat bílý."), kteří jsou na stopě banditovi Jedovi a jeho bandě. Ta ve spojení se srabským starostou ovládá malé městečko, takže lovci sem přijedou a prohlásí se za nového šerifa a jeho zástupce. Nejen, že musejí zlvádnout situaci v městě, které nechce černého šerifa, ale navíc se vypořádat s brutálním gangem, který se neštítí ničeho.

Williamson sám napsal scénář, a je pravda, že je plný klasických schémat a klišé. Ale je to všechno to, co běžně ve westernech máme rádi. V podstatě je to taková černošská verze Podporujte svého šerifa. Navíc herci jsou fajn, Williamson je tvrďák, D'Urville Martin je vtipný, R.G. Armstrong je klasik, William Smith je fajn záporák, Barbara Leigh je přitažlivá. Jedna zábavná scéna střídá druhou, když dojde na akci, film je nekompromisní, máme tu prostřelené nohy i ruce. Jen škoda, že režisér nebyl nic extra a vše se točilo velmi levně, tudíž rychle. A soulovou hudbu bych zrovna tady oželel ve prospěch skóre a la Francesco De Masi. 

Nevím, kolik blaxploitation westernů vlastně vzniklo, ale za většinou bude stát právě Williamson. U nás běžela ještě Legenda o Charleym, v Itálii vznikla Cesta do Sonory s Brownem, Williamsonem, Kellym a Lee Van Cleefem (ta mě ale zrovna nebavila vůbec) a nejsem si jist, zda se třeba dá počítat Buck a kazatel. Každopádně tento žánrový mix mi připadá přirozenější než dívat se na horor s názvem Blacula. 7/10
a.k.a. The Black Bounty Killer, Boss
Režie: Jack Arnold
Hrají: Fred Williamson, D'Urville Martin, William Smith, R.G. Armstrong, Don Red Barry, Barbara Leigh, Carmen Zapata, Carmen Hayward, Bruce Gordon, Neil Summers
Hudba: Leon Moore
USA 1975

Žádné komentáře:

Okomentovat