úterý 31. ledna 2023

BADASSSS FUNKY WEEK část 2

Italské blaxploitation? No je to tak...

UOMINI DURI (1974)
Isaac Hayes se do dějin blaxploitation zapsal nejen hudbou k Shaftovi, ale i hlavní rolí v Truck Turnerovi. Ještě před tím si ale zahrál v italském pokusu rýžovat na úspěchu blaxploitation filmů v produkci Dina de Laurentiise. Kromě ryze amerického prostředí, hudby a několika herců tu není amerického ale zhola nic.
Dvě věci musím předeslat. První je, že se mi před sledováním rozbil telefon a byl jsem (hlavně kvůli budíku) dost nervózní, jestli se povede dát dohromady. Zadruhé, film je dostupný jen v otřesně vypadající kopii ze staré VHS, možná několikáté kopie. Netuším, proč tohle nevyšlo nikdy ve slušně vypadající verzi na DVD, nebo i na Blu Ray. 
Dalším překvapením je účast Lina Ventury v hlavní roli kněze mlátičky. Kdo ví, možná podepsal před Valachiho svědectvím de Laurentiisovi smlouvu na dva filmy. Každopádně díky bohu za něj, protože zbtek obsazení je poměrně marný. Hayes je tu ještě docela nevýrazný, evidentně za krátkou dobu k Truck Turnerovi udělal dost pokrok, Fred Williamson je tu hrozně málo a William Berger v roli nepříjemného policajta nemá prostor zaujmout (a myslím, že ho předabovali, a myslím, že i Williamsona. Ventura mluví s přízvukem, ale ne svým hlasem).
Příběh je taky celkem zívačka. Ventura vyšetřuje vraždu Italoameričana v Chicagu, aby zjistil, že je spojená s bankovní loupeží, kde zmizely prachy a nikdo neví, kdo je má. Kdo že to jde po prachách přes mrtvoly je snad každému jasné od první minuty, takže sledujeme nezábavné pachtění Ventury a Hayese od scény ke scéně, kde jde všechno přesně podle šablony. Vůbec mě nepřekvapilo, že scénář psali autoři pozdějšího Sicilského kříže s Moorem a Keachem, protože je to vlastně dost podobné. Mezi Venturou a Hayesem navíc moc nefunguje chemie hlavně kvůli topornosti nezkušeného Hayese, takže i vtipné scény, kdy Hayes Venturovi vyžehlí kalhoty a pak mu opeče vejce na žehličce (nemá na sporák) vyjdou naprázdno. Ale to je i věcí nezaujaté Tessariho režie.
Soundtrack je legendární, známe ho z Kill Billa 2, a převyšuje film o hodně. Na druhou stranu, aby totální shity vycházely v remasterovaných kopiích na Blu ray a tohle pořád kolovalo v nezřetelných rozmazaných VHSripech, to mi taky nesedí. 4/10
a.k.a. Tough Guys, Three Tough Guys
Režie: Duccio Tessari
Hrají: Lino Ventura, Isaas Hayes, Fred Williamson, Paula Kelly, William Berger, Jess Hahn,  Lorella de Luca, Nazzareno Zamperla, Guido Leontini, Jacques Herlin, Claudio Ruffini
Hudba: Isaac Hayes
Itálie / Francie / USA 1974

Žádné komentáře:

Okomentovat