pondělí 2. května 2022

OUTLAND (1981)

Začínáme týden se Seanem Connerym! V dubnu jsem speciál nějak zaspal, tak hned na začátek měsíce, jedeme.

Měsíc Io, budoucnost. Hornická kolonie. Nový šerif Sean Connery pojímá podezření, že se děje něco zvláštního, když se začnou hromadit případy sebevražd horníků, nebo různých vyšinutých chování. Ředitel dolu Peter Boyle navíc nic moc řešit nechce, a mrtvoly podezřele rychle mizí bez pitev. 

Podle úvodních titulků jsem čekal vykradačku Vetřelce s Connerym v roli Ripleyové. Po nějaké době sledování jsem získal pocit, že tohle je sci-fi jen tím, že se to odehrává ve vesmíru. Odehrávat se to v dole kdekoli na světe, nezměnilo by se prakticky nic. I zbraně jsou pořád střelné, žádné lasery. Jo, tohle prostředí svou chladností, sterilností a neexistencí denního světla působí ještě depresivněji, a člověk by ani nepotřeboval jediný gram pika, aby mu hráblo. Po prozkoumání imdb jsem zjistil, že film měl být původně western, ale právě kvůli úspěchu Vetřelce a Star Wars byl děj přesunut do kosmu. Do hlavní role byli zvažování Gene Hackman nebo Clint Eastwood, ale nakonec ji získal Sean Connery. A upřímně, Clint by seděl do toho westernu, ale na kosmický lodi by asi působil trochu nepatřičně (vím o filmu Vesmírní kovbojové a nehrnu se do něj), zatímco Hackmana bych si představoval spíš v roli Boyleho. Boyle není vyloženě špatný, jen je trochu nevýrazný a Hackman by se mi tam právě hodil o dost lépe.

Ve druhé polovině pak z kriminálky boje osamělého policisty proti vedením organizovanému obchodu s drogami máme najednou remake V pravé poledne! Connery očekává příjezd najatých vrahů, a nikdo mu není ochoten pomoct. Dlužno říct, že závěrečná část je značně napínavá. Závěr mě ale trochu zklamal.

Sci-fi prvky tedy prakticky žádné. Dokonce i moderní technologie videohovorů působí dnes velice zastarale. Žádný lodní počítač s IQ 6000, žádní robíci pomáhající s úklidem, žádná sbírka zpívajících brambor. Děj je přizpůsoben prostředí, ale vlastně je to krimi/western, jen v neobvyklé lokalitě. Nic, z čeho bych si sedl na zadek. 6,5/10
a.k.a. Třetí měsíc Jupitera
Režie: Peter Hyams
Hrají: Sean Connery, Peter Boyle, Frances Sternhagen, James Sikking, Steven Berkoff, Kika Markham, Eugene Lipinski
Hudba: Jerry Goldsmith
Velká Británie 1981

Žádné komentáře:

Okomentovat