pátek 30. dubna 2021

MAURIZIO MERLI A JEHO FILMY


Tohle už tak trochu dělám u některých režisérů v angličtině na Sad Hill, ale proč si to do speciálu nezařadit i tady - přehled těch nejzajímavějších věcí, v které se Merli objevil. I to, co jsem neviděl, jen abychom se v jeho filmografii trochu vyznali. 


Due rrringos nel Texas (1967)
Mannaja nebyl jediný western, v kterém se Merli objevil. V miniroličce se mihl už v této komedii s dvojicí Franchi-Ingrassia. Ne, že bych to chtěl někdy vidět.

Zanna bianca alla riscosa (White Fang to the Rescue, 1974)
Aneb Bílý tesák jde zachraňovat. Maurizio Merli tu poprvé zaskakuje jako dvojník Franca Nera.

Catene (1974)
První kriminálka s Merlim, kde ale ještě má tmavé vlasy, nemá knírek a hraje jen chlapíka, u kterého se ukryjí bankovní lupiči. Film režíroval Silvio Amadio, tvůrce Amucku.

Krutý Řím (Roma violenta / Violent Rome, 1975)
První klasické poliziesco s Merlim. Nejlepší? Rozhodně ne. Už jsem tu o tom psal, takže jen připomenu, že Merli tu je tak zarputilým bojovníkem se zločinem, že když ho pro násilí vykopnou od policie, jde do akce sám za sebe.

Napoli violenta (Violent Naples, 1976)
První spolupráce s Lenzim. Merli tu hraje stejnou postavu jako v Krutém Římu, ale tentokrát se přestěhoval do Neapole. Odpočine si? Rozhodně ne. Lepší film než předchozí, ale nejlepší Lenzi, ani nejlepší Merli to není.

Paura in citta (Fear in the City / Hot Stuff, 1976)
Aneb Strach ve městě. Merli opět jako policista, který má tentokrát přání smrti - chce pomstít manželku a dceru. Dále hrají James Mason, Cyril Cusack nebo Silvia Dionisio.

Italia a mano armata (A Special Cop in Action, 1976)
Třetí díl komisaře Bettiho, jediný ze série, který jsem dosud neviděl (asi tento týden napravím). Merli opět v Říme pod taktovkou Girolamiho, s legendární úvodní Micalizziho znělkou a opět s Johnem Saxonem.

Roma a mano armata (Rome Armed to the Teeth / Assault With a Deadly Weapon / The Tough Ones / Brutal Justice, 1976)
Tentokrát se Merli vrací zase bojovat se zločinem do Říma, ještě nesmiřitelněji než kdy jindy. Brutalita tohohle filmu už je dost přehnaná. Vedle Merliho se objeví Tomas Milian, Arthur Kennedy nebo Ivan Rassimov.
Na plný plyn (Poliziotto sprint / Highway Racer, 1977)
O tom jsem psal v pondělí, takže vás rovnou odkážu tam. Méně násilí, více příběhu a hodně ježdění v autech.

Il cinico, l'infame, il violento (The Cynic, the Rat and the Fist, 1977)
Merli opět se Saxonem a Milianem, tentokrát asi v jeho nejlepší spolupráci s Lenzim. Z toho, co jsem viděl, bych si asi jen tohle a Na plný plyn (když nebudu počítat Mannaju) pustil znovu.¨

Mannaja (A Man Called Blade, 1977)
Merli jako hvězda westernu, a škoda, že se do toho nevrhl dřív. Rozhodně by byl lepší než Richard Harrison nebo tak někdo. Jinak napodruhé už jsem tolik nadšený nebyl, ale o tom jsem tu už taky psal...

Il commissario di ferro (The Iron Commissioner, 1978)
Merli rozjel spolupráci se Stelviem Massim a roku 1978 s ním natočil tři filmy. Tenhle je z nich nejkratší, asi nejlevnější, ale vypadá to, že ne špatný. Z dalšího obsazení ale asi stojí za zmínku jen Janet Agren.

Poliziotto senza paura (Magnum Cop / Fearless Fuzz, 1978)
Napůl komedie s Joan Collinsovou a nedobrou hudbou Ciprianiho. Ačkoli, možná to zas bude jen ústřední téma, u Na plný plyn se mi zbytek soundtracku taky líbil. Tohle bude ten film, kde je soukromým detektivem!

Un poliziotto scomodo (Convoy Busters, 1978)
Třetí z Merliho filmů s Massim z roku 78, tentokrát hraje... policajta a bojuje proti pašerákům. Dále hraje Olga Karlatos, krásná herečka, která snad ve všech filmech hodně špatně skončí. Nevím, jak tady.

I gabbiani volano basso (Seagulls Fly Low, 1978)
Merli tentokrát ne jako policajt, ale jako vietnamský veterán v částečně romantickém thrilleru. Dále hraje Nathalie Delonová.

Sono stato un agente C.I.A. (Covert Action, 1978)
Merli jen jako vedlejší role! Hlavní hraje David Janssen, což nevím, kdo je. Dále třeba Ivan Rassimov, Corinne Cléry nebo Philippe Leroy, takže obsazení určitě ne špatné...

Od Corleone až po Brooklyn (Da Corleone a Brooklyn / From Corleone to Brooklyn, 1979)
Výlet do Ameriky spolu s důležitým svědkem. Překvapivě na Lenziho umírněný film. Běžel kdysi v ČST a pak na Premiéře, takže byl hned dvakrát dabován.

Sbirro, la tua legge è lenta... la mia... no! (Hunted City, 1979)
Merli opět s Mariem Merolou, jako v předchozím případě, tentokrát pod taktovkou Stelvia Massiho. V tomto filmu vyšetřuje vraždy právníků a finančníků. Nic překvapivého.

Buitres sobre la ciudad (Vultures over the City, 1980)
Španělský film, kde Merli hraje... novináře! A tentokrát se zaplete s mafií. Opět. Dále hrají Hugo Stiglitz (ten pravý) a Lilli Carati.

Osamělý rozzlobený policista (Poliziotto, solitudine e rabbia / The Rebel, 1980)
A poslední Merliho hlavní role, poslední film se Stelviem Massim, tentokrát se odehrávající v západním Berlíně, kde Merli chce pomstít smrt kolegy.

Žádné komentáře:

Okomentovat