neděle 11. dubna 2021

ÉCHAPPEMENT LIBRE (1964)


V podstatě jen další Belmondův film, kde hraje rozhněvaného mladého muže, který je jednak vlečen láskou k vypočítavé ženě, jednak ale tentokrát má vlastní plán, i když to tak dlouho nevypadá. Tvůrci jako by se v první polovině 60. let snažili udělat další U konce s dechem, ale pro běžného diváka. A úplně to nevychází.

Belmondo tu hraje pašeráka, kterému vlastně nemáme důvod fandit. Nejdřív ho nezajímá nic než peníze, a pak se zblázní do Jean Sebergové a ukradne pro ni zboží, které pašuje. V druhé polovině navíc dost ubývá humoru, a očekáváte prakticky jakýkoli konec, včetně možnosti smrti obou hlavních postav. A v té první ho taky nebylo tolik.

V centru dění je Belmondo, obklopený spoustou dalších známých herců z různých končin světa. Vzhledem k francouzsko-italsko-španělsko-německé koprodukci tu najdeme opravdu kdekoho. Jenže jen Sebergová, Gert Fröbe coby hlavní zloduch (co jiného) a Enrico Maria Salerno jako Belmondův líný italský kámoš mají trochu více prostoru. Z klasických Belmondových soupputníků se prakticky jen mihnou Michel Beaune a Jean-Pierre Marielle - a to Marielle vypadá na poměrně důležitou postavu! Ne, jak náhle se objevil, tak náhle zmizí. Zrovna tak Fernando Rey jako podezřívavý celník, nemluvě o Fernandu Sanchovi jako libanonském trhovci, Robertu Camardielovi jako řeckému zubaři nebo Dianě Lorys jako italské krásce. Takže díky aspoň za svůdnou Sebergovou a Goldfingera Fröbeho.

Celkově, ne, že bych se u toho nudil. Ale je to jedna z těch belmondovek vidět a zapomenout. V posledních dnech jsem si pár dlouho neviděných belmondovek zopakoval, a tahle nová byla jednoznačně nejslabší. Sám Jean-Paul tu vlastně zanechá menší dojem než ve Sto tisících dolarech na slunci, kde hrál vedlejší postavu ve svém vlastním filmu... A to je co říct. Jestli se na tohle někdy podívám znovu, leda by se objevil původní kinodabing s Třískou. 6/10

a.k.a. Záhadný kontraband
Režie: Jean Becker
Hrají: Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg, Gert Fröbe, Enrico Maria Salerno, Wolfgang Preiss, Petar Martinovitch, Fernando Rey, Jean-Pierre Marielle, Michel Beaune, Fernando Sancho, Roberto Camardiel, Diana Lorys, José Jaspe, Dominiqe Zardi
Hudba: Martial Solal
Francie / Itálie / SRN / Španělsko 1964

Žádné komentáře:

Okomentovat