pátek 24. dubna 2020

JULIÁN ODPADLÍK (1970)

V poslední době je času málo, přes den nevím co dřív a večer na filmy nemám energii. Aspoň jsem se na youtube podíval na tuto celkem zajímavou inscenaci, která zpodobňuje vládu málo známého římského císaře Juliána Apostaty (vládl 361-363) a jeho konfliktu s rostoucím vlivem křesťanství, které si dal za úkol vymýtit. Film je samozřejmě silně omezen mizivým televizním rozpočtem. Tuíž císařský palác je umístěn někde ve sklepě, druhá polovina se skoro celá odehrává ve stanu, a všechny akční scény jsou nám odvyprávěny, což vyznívá směšně hlavně při útoku na palác, kdy Munzar, aniž by se trochu vzdálil, oznamuje císaři, co rozzuřený dav právě provádí. Statičnost je ještě zdůrazněna tím, jak moc filozoficky jsou pojaté dialogy. Tudíž hlavně ve druhé půlce je film trochu repetitivní. Naštěstí není dlouhý, a je dostatečně zajímavý a hlubokomyslný, aby to tolik nevadilo.
Zapomeňte na černou a bílou, na to, kdo je hodný a kdo zlý. Sledujeme několik mužů, kteří všichni dělají chyby, protože chtějí jedno a dostávají druhé. Císař chce moc bez zodpovědnosti, ale má zodpovědnost a nemá moc; chce mír a lásku ve světě, kde se všichni nenávidí a vraždí. Biskup Řehoř z Nazianzu naopak cítí zodpovědnost, ale ve skutečnosti má moc, o jakou nestojí; zatímco pohanský císař považovaný křesťany za ďábla hlásá mír, křesťané kolem sebe šíří jen zkázu a smrt. Situace nevede k ničemu než k tomu, kdo a kdy císaře konečně zabije. Křesťanů stále přibývá a Juliánův boj je marný.
Co hru táhne nahoru jsou vynikající herecké výkony. Režisér často sázel ve svých inscenacích na Hrušínského, který hru táhne jako magnet, a zvláště pokud má vedle sebe protihráče, jakými jsou Munzar nebo Cupák, se dá na film výborně dívat. Slabší je to s ostatními - Brousek má příliš jednorozměrnou postavu (velitel pretoriánů prostě musel být trochu šablona) a zbytek obsazení čtveřici Hrušínský - Munzar - Cupák - Řehoř nestíhá. Zvlátě zdlouhavě působí scény s otrokyní, která ani skoro nemluví. Na druhou stranu, čekali byste v československém TV filmu z roku 1970 postavu, která má po celý film nahá prsa? Což tedy přestane být zajímavé asi tak ve chvíli, kdy si uvědomíte, že ano, opravdu je nahá. Na nic než na přemýšlení tu není čas.
I přes to všechno filmu chybí větší sepětí. Děj není až tak dramatický, aby opravdu napínal. Škodí tomu hlavně televizní omezenost. Nemám rád filmové násilí za každou cenu, ale kdybychom skutečně viděli, jak pretoriáni rdousí mnichy, když je měli jen pozatýkat, jak se zuřivý dav dere do paláce, jak krvežíznivé legie provolávají císařem Germána, zkrátka kdyby nad Apostatou visela jiná než pouze vyřčená hrozba, působilo by to lépe. Což je ovšem v TV filmu z Československa dost utopie. Jinak je zjevná paralela s Pražským jarem, Odpadlík je stejně nerozhodný jako Dubček, Brežněva ani Husáka tu však nehledejte. 7/10
Režie: Jiří Bělka
Hrají: Rudolf Hrušínský, Luděk Munzar, Eduard Cupák, Zdeněk Řehoř, Otakar Brousek, Jiří Němeček, Richard Záhorský, Karel Houska
Hudba: Luboš Fišer
ČSSR 1970

Žádné komentáře:

Okomentovat