sobota 18. ledna 2020

THE MEANEST MEN IN THE WEST (1967)

Western z roku 67 s Bronsonem a Marvinem! To přece musí být pecka! Nejzlejší muži na Západě, sem s tím! Ehm, ne...
Nevím, do jaké míry to byla v americké televizi 60. let praxe, ale vím o víc případech, kdy byl vytvořen film sestříháním dvou epizod televizního seriálů. Seriál The Virginian to potkalo hned dvakrát, pokaždé z jedné epizody s Charlesem Bronsonem (hrál ve dvou, v letech 1965 a 1968), a film byl na celovečerní délku doplněn jedou další epizodou, zcela nesouvisející. Jako tady.
Epizoda It Tolls For Thee z roku 1962, napsaná a režírovaná Samuelem Fullerem, měla za hostující hvězdu Lee Marvina jako kruťase, který se chce přiživit na únosu, což mu překazí titulní Virginian (James Drury). O pět let později vznikla epizoda The Reckoning, kde se Virginianovi chce pomstít bandita Charles Bronson, který jej podezírá ze zrady. Nevím, jakou šílenou palici napadlo sestříhat právě tyto dva díly dohromady, udělat z Marvina a Bronsona bratry, kteří se navzájem nenávidí, a přitočit prolog z dětství, který měl všechno vysvětlit. Jenže ani tak to nešlo, takže muselo dojít k dalším dotáčkám, dodabováním a ještě šílenějším střihový úpravám, kde se opakují stále tytéž záběry Marvina a Bronsona, nastříhané do scén z dílů, v kterých nevystupovali, ořezávání obrazu tak, aby v něm nebyla nevhodná postava, nebo zastavením obrazu, pokud bylo třeba záběr prodloužit.
Děj tudíž naprosto nedává smysl. Předpokládá, že divák dobře zná hlavní postavy seriálu, takže zvláště u Virginiana chybí jakékoli představení, objeví se asi až po půl hodině a to čistě náhodně. Navíc je film přeplněný melodramatickými scénami, a pokud dojde k akci, je šíleně chaotická. Hodnotit herecké výkony nemá smysl. Lee Marvin, Charles Bronson i Lee J. Cobb jsou borci, ale takhle vytržení mimo kontext rozhodně neměli šanci cokoli zachránit. Hudba je nevhodná, a i v ní jsou divné střihy. Zkrátka, tomuhle se vyhněte. Dost napovídá i to, že když už byl film koupen pro vysílání v České republice, neodvysílala ho ani ČT, ani Nova, ani Prima, ale Barrandov Jaromíra Soukupa, přičemž v dabingu se o hlavní role podělili Pavel Vondra a Bohdan Tůma. To už je ale jen hřebíček do rakve nesmyslného projektu. Strašidelné je, že o čtyři roky později vznikl další takový film, Bull of the West... 1/10
a.k.a. Nenávist bratří Talbotů
Režie: Charles S. Dubin, Samuel Fuller
Hrají: Lee J. Cobb, Charles Bronson, Lee Marvin, James Drury, Doug McClure
Hudba: Hal Mooney
USA 1967

Žádné komentáře:

Okomentovat