středa 4. prosince 2019

GOODFELLAS (1990)

Filmy Martina Scorseseho mám v merku už hodně dlouho, ale dostal jsem se k nim až teď. Ted doufám, že budu moct použít to množné číslo, protože jsem zatím viděl, co vím, jen tenhle. Jeden z nejproslulejších jeho filmů, čekal jsem tedy naprostou pecku. No, to se úplně nesplnilo.
Hlavní problémy s filmem Goodfellas (nebudu používat ten stupidní překlad Mafiáni) mám tři:
1. Hlavní představitel Ray Liotta
2. Neustálé komentování vypravěčem Liottou
3. Nevyváženost dějových linek.
1. Jednička se váže ke všemu. Ray Liotta rozhodně není špatný herec. Jenže působí v této roli dost arogantně a nesympaticky. Což sice na jednu stranu lze pochopit, protože jeho postava je amorální sráč. Na druhou stranu, ani jsem mu nepřál, aby se ze svých průserů dostal, a kdyby ho někdo v půlce filmu kdekoli oddělal, bylo by mi to jedno. Třeba by tam aspoň bylo více De Nira a Pesciho, kteří jsou naprosto boží. Zvláště všechny Pesciho scény stojí za to. De Niro řekne za celý film tak dvacet slov? Ale víme, že on tolik mluvit nepotřebuje. Jenže bohužel, ač je psaný v titulcích první, jeho role je vedlejší.
2. Já nemusím vypravěče ve filmech, a zvláště vypravěče, kteří nám řeknou i to, co není úplně nutné. A tady bohužel Ray Liotta odvypráví skoro celý film, a občas se přidá i jeho manželka. A občas zbytečně. Působilo to na mě trochu jako zrychlení něčeho mnohem většího, co se muselo vejít do dvou a půl hodiny.
3. A právě dějová linka Henryho Hilla, jeho manželky a milenek mi nepřipadala tak zajímavá, aby se jí musel věnovat takový prostor. Moc nepříliš zajímavých postav na úkor toho De Nira, Pesciho, Sorvina a jejich akcí. Celý film je navíc Henry Hill vykreslován jako soběcký hajzlík, který podvádí každého - manželku, svého bosse a nakonec úplně všechny. Proč mu mám přát, aby z toho vyšel živý? Narozdíl od Josepha Valachiho, jehož zrada byla ve filmu s Bronsonem zobrazena jako nutnost, protože byl nespravedlivě obviněn, Henry Hill se do svého průseru i ve filmu dostal sám. Sympatičtější postavou je i cholerický psychopat Pesci.
Objektivně je ale Goodfellas velice dobrý film. Obsazení je, až na hlavní roli, vynikající, film i přes svou délku svižně ubíhá, má vynikající soundtrack, je úžasně natočen i sestříhán. Možná jsem taky čekal něco jiného, podle názvu jsem si myslel, že v centru dění bude trojka De Niro-Liotta-Pesci, ne Liotta a jeho manželka, jejíž představitelka mě taky moc nezaujala. Jsou scény, které jsou legendární (prakticky všechny s Pescim), z těch z manželské linie mě oslovila snad jen ta, kde se manželka snaží Hilla zabít. 7,5/10
a.k.a. Mafiáni (fuj)
Režie: Martin Scorsese
Hrají: Ray Liotta, Robert De Niro, Joe Pesci, Lorraine Bracco, Paul Sorvino, Mike Starr, Frank Vincent, Chuck Low, Samuel L. Jackson
USA 1990

1 komentář:

  1. Jsem rád, že mé tipy padají na úrodnou půdu. Jeden z mých nejoblíbenějších filmů.
    Velmi dobrá recenze s jejíž positivy se ztotožňuji a jejíž kritiku plně chápu. Ale přesto:
    1) postava Henryho Hilla je jednoduše antiteze na většinu hrdinů mafiánských filmů a taky je antiteze jejich důvodů ke zradě. Tohle je příběh sobeckého a povrchního kluka, kterého okouzlila slupka života mafiánů a chtěl něco znamenat (za jakoukoliv cenu). A jehož sobeckost ho dovedla ke zradě. Má být míněním filmu o členech organizovaného zločinu - sobeckých, povrchních lidech. A myslím, že si Liotta může gratulovat - ztvárnil postavu, která by jinde byla záporák tak, aby nebyla úplně odporná a jsou v ní vidět (malé) kousky lidskosti (což v postavách Sorvina, Pesciho a De Nira vidět není - jsou jen sympatičtější (paradox) a zábavnější). Je to přístup k postavě těžko přístupný a stravitelný pro diváka, ale který (pokud se akceptuje) může přinést zajímavý požitek
    2) zrovna tady je použit alespoň tak, že některé scény se vryjí do paměti ("I always want to be gangster")
    3) linka je to těžko na sledování, ale cílem filmu (dle mého) je ukázat jak vypadá a uvažuje běžný člen mafie (organizovaného zločinu) a jak se kolem něj proměňují a chovají jeho blízcí (jinde by byli za oběti, tady se nejen nedívají stranou, ale často pomáhají gangstrům s jejich "prací").
    Jinak můj problém s filmem je, že řeší některé věci poněkud zkratkovitě (mělo by by to asi tři a půl hodiny (jako Irishman), ale zrovna u Scorseseho to není problém). Paradox na to, že režii a střih obdivuji a líbí se mi.
    P.S. O životě Henryho Hilla existuje zajímavá biografie. Můžu půjčit a doporučit:).

    OdpovědětVymazat