pondělí 28. října 2019

OIK'S MONTH OF THE LIVING DEAD část 6

Jako každý rok ani letos nesmí chybět adaptace nejklasičtějšího hororového příběhu.

DRACULA (1979)
Malé anglické městečko, kde dominuje osamělé panství a obrovský blázinec, začíná sužovat strašlivá kletba... elegantní svůdce!
Tenhle film se totiž chopil mýtu o upírech z jiné stránky a to zjevné sexuální metafory. Dracula už tu tak není divnej patron, ale sexy manekýn, kterému podlehne každá, na kterou se podívá. Pryč jsou úvahy o dobru a zlu, o Bohu a ďáblu, na Draculu ani ty kříže neplatí. Tenhle film z Draculy dělá příběh boje impotentních tatíků za záchranu svých dcer před alfa samcem, do kterého se zamilovaly. Ten sexuální podtext je samozřejmě přítomen vždycky, ale až tahle adaptace zobrazuje explicitně přeměnu v upírku jako odpanění. Dracula je tu vlastně vnímán jako nepochopený hrdina, který jen přináší ženám to, co chtějí, a je za to štván žárlivými impotenty.
To, že film začíná až příjezdem Draculových rakví do Anglie je zase podle mě plus. Všichni vědí, že Dracula je upír, a i postavy se to dozvědí poměrně brzo. Tak proč zdržovat nějakým postupným odhalováním. Na druhou stranu, proč byly prohozeny jména Miny a Lucy? Proč z Miny udělali dceru Van Helsinga? Mezi otci a dcerami jako by nebylo ani žádné pouto. Lucy je dcerou dr. Sewarda, ale za celý film jsem neměl pocit, že by se tihle dva znali lépe než jen letmo.
Herecké obsazení vypadá skvěle, ale kvůli nepříliš dobře napsaným postavám zklame. Nejpropracovanějšími postavami jsou Dracula a Lucy, jenže Lucy je děvka, takže jí ani to vysvobození nepřejete, a Draculu hraje Frank Langella, opájející se vlastní přitažlivostí, jinak ale nevýrazný. Chápu, že Christopher Lee už byl v roce 1979 na Drákulu starý, ale Langella mu prostě nesahá ani po kotníky. Van Helsing v podání Laurence Oliviera působí víc než jindy jako zlomený stařík, který proti Draculovi prostě nemá šanci, a Donald Pleasence hraje jen vedlejší roli, která jen klade otázky, na které ostatní odpovídají.
Vizuálně film vypadá skvěle a to i přes občas viditelné dokreslené pozadí. Líbí se mi barevné tónování, které ale bylo přidáno až později, původně byl film barevnější. Williamsova hudba je skvělá. Ten film mohl být nejlepším zpracováním Draculy, ovšem jeho pojetí příběhu je něco, co se mi nezamlouvá. Radši mám Draculu jako ztělesnění zla a smrti než jako Dona Juana. 7/10
a.k.a. Drákula
Režie: John Badham
Hrají: Frank "I'm sexy and I know it" Langella, Laurence Olivier, Donald Pleasence, Kate Nelligan
Hudba: John Williams
USA/Velká Británie 1979

Žádné komentáře:

Okomentovat