neděle 14. července 2019

LE RAPACE (1968)

A je tu další Ventura, a tentokrát je to zapatovský western! Akorát se odehrává ještě dvacet let po revoluci, v roce 1938. Takže se tu jezdí auty, existují tu poloautomatické pušky a samopaly, ale jinak jako by se kdesi na jihu Mexika zastavil čas. A přichází sem tajemný cizinec, aby dostal revoluční úkol, ve skutečnosti však především dostává k ruce idealistického mladíka, kterého musí pořádně vyškolit.
Trochu je škoda, že film nemá vyloženě westernové prostředí, Ventura na západě by byl skvělej. I tak je to ale drama s westernovým půdorysem osamělého střelce, který spíše jedná než mluví. Děj není, jak jsme u Giovanniho už zvyklí, ani tak o politice, boji, či o akci, ale o chlapském přátelství a vztahu mezi dvěma hlavními postavami. Takže zatímco spousta diváků čekala prvoplánový akčňák, a byla zklamána, že k němu nedochází, já se zaujetím sledoval vývoj vztahu mezi Venturou a mladíkem, který se má stát novým vůdcem lidu. Jenže ten film má několik ale. Kromě Ventury nejsou jiné postavy moc zajímavé, a pokud jsou, jsou upozaděné na úkor těch zajímavějších. Třeba ze vztahu policisty k ženě, která atentátníky schovává, mohlo být vytřískáno mnohem víc. A další problém: Venturovi herecky nikdo nestíhá ani zdaleka. Vedle něj všichni působí jako ochotníci. Zvláště právě mladík v druhé hlavní roli.
Tím pádem se přece jen čekání na závěrečnou část stává více a více nesnesitelným. Nedojde to teda tak daleko, jako u jiných Giovanniho filmů, kdy na mnoho minut zavládne nuda, ale přece jen trochu nastartovat by to chtělo. Stojí to tak pak už jen na Venturovi, který hraje to, co vždycky, tedy správného chlapa na nesprávném místě, a jako vždy skvěle, a na de Roubaixově hudbě. 6,5/10
a.k.a. Dravec
Režie: José Giovanni
Hrají: Lino Ventura, Xavier Marc, Rosa Furman, Aurora Clavel, Enrique Lucero, Carlos Cardán, Augusto Benedico
Hudba: Francois de Roubaix
Francie / Itálie / Mexiko 1968

Žádné komentáře:

Okomentovat