sobota 20. dubna 2019

BIČOVATI MNE - MENGŠTEJNA?!

Menší aktualizace.

V poslední době nemám čas na moc věcí, o kterých bych se tu rozepsal. Ba ani chuť nemám, když už by se čas našel. Víc než filmy mě teď baví čtení, ale nebaví mě psaní. Nechci psát o knihách, nebaví mě psát o muzice, nebaví mě psát biografie, takže koncepty už třeba čtvrtým rokem pěkně leží nedopsané na hromadě. Jo, osm dní od posledního článku není žádná doba, dvacet dní od posledního delšího psaní asi už jo. Takže se ozývám, abyste mi náhodou nezdrhli třeba na aeronet.

Zavilý reklamní komentátor už se drahnou dobu neukázal, takže buď ho to přestalo bavit, nebo nějaká ochrana Googlu, o které nevím, zabrala.
Trochu jsem nakupoval. Trochu víc. Budu o suchým chlebu. Pár za bůra nakoupených historických knih by mě nezruinovalo ani zdaleka (spíše strhlo), ale jiný věci... No, už před nějakou dobou jsem si koupil tu velkou fotoknihu o Clintovi, stejně jako tu o Tarantinovi. Clinta jsem ještě vlastně nečetl, nechávám si ho na klidnější období. No a pak jsem narazil na tohle. Za litr. Nedalo mi to. Musel jsem to vzít.
Saudek má momentálně v Tančícím domě výstavu, možná se tam někdy juknu...
Taky jsem si opatřil vydání vůbec nejstarších komiksů s Batmanem. Celá recenze asi nebude, ale zatím se mi to dost líbí. Je to tak pěkně třicítkově-čtyřicítkově naivní. Zatím jsem přečetl šest šesti až desetistránkových příběhů, a je fajn, že třeba Batmanův origin se objevuje až v sedmém, který mám rozečtený, už se objevily batarangy a batkoptéra, batmobil ale ještě ne. Komisař Gordon byl hned na prvním obrázku prvního dílu, zato o Alfredovi zatím ani vidu, ani slechu. A nějaký Joker, Catwoman, Tučňák? Cha! Doufám, že se co nejdřív objeví batodpuzovač žraloků. Batman je stejně ze všech těch superhrdinů nejlepší, ať si kdo chce co chce říká. Že bych někdy udělal batspeciál?
No a taky jsem v antikvariátu v Praze sehnal MacLeanovo Breakheart Pass v originále (česky nevyšlo), pěkně s Bronsonem na obalu. Když jsem to četl, v hlavě mi to předčítal Bronsonův hlas. Škoda, že Charlie nevydal audioknihu.
A když už to tu tak pěkně rozepisuju všechno, trochu jsem si doplnil knižní bondovky, tentokrát o Casino Royale v originále, vydání z roku 1962. Což mi připomnělo, že Goldfingera mám v komunistické verzi s názvem Zlatý fantóm, a nejen to - někdo k tomu cosi připsal...
Tak jestli to někdo z vás zvládl rozluštit, dočetl to do konce a rozumí tomu, dostane zlatého bludišťáka. (Ne v podobě pozlacené Shirley Eatonové.)

5 komentářů:

  1. Hmm, knihu Lipse Tuliana vnímám od vydavatele jako podpásovku. Naivně jsem očekával soubor všech příběhů, což se bohužel nestalo. Místo knihy za tisícovku jsem si tedy pořídil sešit s kompletními příběhy Stříbrný poklad a Konec Sahrbergovy bandy za 250. Kniha za ty prachy nestojí, i když je vizuálně krásná.
    Batman - nejslavnější superhrdina bez superschopností. Moc jich takových není. Black Widow, Nick Fury... Těsně po revoluci začalo vydavatelství Semic-Slovart vydávat komiksy s maskovaným hrdinou Fantomem. Částečně dobrodružné, částečně detektivní a plně naivní. Ale krásně, dodnes je mám rád.
    Líbí se mi, že postupně dáváš komiksům šanci. Není to jen o Marvelu a Lucky Lukeovi. Zkus Bryana Talbota (steampunkový Luther Arkwright, Grandville), Franka Millera (Sin City, Batman), Gartha Ennise (Punisher, Preacher, Hitman), nebo Alana Granta (Lobo).
    Breakheart Pass je spíš detektivka než western, ale nevadí. Bavilo to a pro Bronsona mám slabost. Knihu jsem nečetl, ale scénář se jí prý drží poměrně dost.
    James Bond - nejsem správná cílovka. Filmy s Connerym jsem nedokázal dokoukat, jsou pro mě prostě trapné a to i s přihlédnutím k době, kdy vznikaly. Flemingovy knihy jsem nedočetl (měl jsem Dr. No a Goldfingera), ty mi připadaly narozdíl od přeplácaných filmů zase moc odfláknuté. Ale mile mě překvapila hodně civilní podoba příběhů knižního Bonda, prostě takové špionážní brakové detektivky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Formátově by bohužel všechny příběhy dohromady nešly. Na A4 by původní Lips byl moc malej, ty pozdější příběhy by asi po zvětšení taky nijak valně nevypadaly. Spíš mě mrzí ty prázdné sudé stránky, kde původně měly být ukázky scenářů a náčrtky od Weigela, ale Weigel v té době onemocněl a vydavatel se rozhodl nečekat.... A když se kniha hned rozprodala, nepřišel doplněný dotisk, kdepak...
      Ten sešit s pozdějšími příhodami mám taky.
      Breakheart Pass je klasika, někdy na podzim jsem to znova po letech viděl. Z Bronsonových westernů je u mě asi nejlepší po Tenkrát na Západě (nebo třetí, pokud započítáme Sedm statečných, kde Charlie není v hlavní roli.)
      S filmovým bondem jsem na tom špatně, viděl jsem tři, většinu knižních bondovek, co mám, jsem koupil za pět korun v knihovně, která je vyřazovala.
      Od Slovartu znám Spider-mana, kterýho nijak moc nemusím... Fantoma neznám. Sin City jsem viděl ve filmu, který se mi nelíbil, předpokládám, že v komiksu to asi bude fungovat líp? Docela mě zaujal Hellboy (ne kvůli aktuálnímu filmu), snad se k němu dostanu.

      Vymazat
  2. Ten Lips Tullian je jenom seriál z Mladého světa. Je to skvělá práce. Ty dva pozdější příběhy vyšly asi tak čtyřikrát a není důvod, aby tam byly.

    OdpovědětVymazat
  3. Tu formátovou roztříštěnost jsem si neuvědomil, máš pravdu.
    Bronsona mám po O'Reillym a Harmonikovi nejradši ve Zlých časech. Vím, že tebe ten film nijak zvlášť nenadchl, ale mě jo. Mám rád filmy o boxu.
    S Hellboyem jsi mě překvapil, toho bych ti nenabídl. I když vlastně proč ne? Drsný Harry z pekla. Spousta hlášek a velká bouchačka. A strohé hranaté linky Mikea Mignoly mu vyloženě sluší. I Sin City funguje na papíru mnohem líp než na filmovém plátně. Ostře černobílá kresba vyvolává úplně jiný dojem než film, i když přepisy jednotlivých povídek jsou hodně přesné.
    Takže přeju hodně pěkných objevů v komiksovém světě.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak kdybych počítal i newesternový filmy, před Breakheart Pass by se určitě leccos vlezlo - od Velkýho útěku a Tuctu špinavců až třeba po Valachiho svědectví. Zlé časy určitě podle mě nejsou jeden z jeho nejhorších filmů. Možná na něj někdy brzo mrknu znova.

    OdpovědětVymazat