pátek 1. března 2019

SUPERMÁNIE část 4

SUPERMAN IV: THE QUEST FOR PEACE (1987)
 
Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř. Po trojce se série chopili Menahem Golan a Yoram Globus, kteří v Supermanovi viděli film, kterým se moho stát hollywoodskou špičkou. Jenže jako by všechno, na co sáhli, se proměnilo ve hnůj...
Na začátku sledujeme sovětskou raketu (!), kterou potká katastrofa. Přiletí Superman, všechno zachrání, a ještě promluví rusky! A odletí, přičemž už potřetí (!) sledujeme stejný záběr letícího Supermana. Dobře si ho prohlédněte, v tomhle filmu ho uvidíte skoro pořád:
Ony triky předchozích dílů nebyly nic moc. Ale oproti tomu, co je vidět zde, to ještě bylo realistické. Přestože se Golan s Globusem snažili na filmu "udělat", škudlili, kde mohli. Všechno, co měli, dali asi za práva a za Genea Hackmana. Zbytek? Nezájem.
Přestože Lois prochází celým filmem, mezi ní a Clarkem to naprosto přestalo jiskřit. Clark tu totiž dostane úplně novou ženu, která po něm letí! Je to dcera mediálního magnáta, který koupil Daily Planet a dělá z něj bulvár. Snaha o komentář k situaci médií? Snad. Celým filmem jde ale jiná snaha o komentář:

TENHLE FILM SE SNAŽÍ VYJADŘOVAT K JADERNÉMU ZBROJENÍ!

A dělá to stejně naivně jako ten kluk, který napsal Supermanovi dopis, aby zastavil jadernou válku. Což mimochodem Superman po svém projevu v OSN (!) udělal tak, že shromáždil nad Zemí všechny rakety, a pak je hodil do Slunce!!!
Mezitím Lex Luthor opět uteče z basy. Gene Hackman tu je sice opět tím nejlepším, co se ve filmu dá vidět, ale není zdaleka tak dobrý jako v prvním a druhém filmu. Místo Otise a slečny Tessmacherové tu má dementního, ale zároveň zcela nevýrazného synovce.

Mimochodem, jak poznáme, že jsme u Cannonů? Zatímco první dva filmy se odehrávaly v jakémsi bezčasí kdykoli mezi čtyřicátými a sedmdesátými lety, třetí film obsahoval počítače a videohru, a tady jsou osmdesátky zvlášť v plném proudu. Takže synovec, s kterým zametl Nuclear Man, si libuje, že tančil breakdance (Superman IV: Electric Boogaloo), a sám Clark se se svou novou stíhačkou ocitne v posilovně, kde se snaží cvičit aerobic!
Lex Luthor mezitím ze Supermanova vlasu a sluneční energie zatím stvoří chlapíka nazvaného Nuclear Man, jehož jediným cílem je zničit Supermana. Nuclear Man má jedinou nevýhodu, veškerou energii bere ze slunce - jak se od něj vzdálí, zkolabuje. Clark, Superman, stíhačka a Lois mají mezitím rande ve čtyřech (což je asi jediná skutečně vtipná scéna filmu, i když otázka je, co všichni na evidentně dementním Clarkovi vidí) a pak začne první souboj, během kterého je zničena Velká čínská zeď, vybuchne Etna, a přenáší se Socha svobody sem a tam po New Yorku! Superman dostane do držky a zmizí.
Pak se neděje nic moc tak významného, ale pak uvidí Nuclear Man fotku stíhačky... a máte pocit, že tak deset minut někdo ukradl. Nuclear Man stojí před redakcí Daily Planet, kde se mu postaví před chvílí ještě totální kripl Superman (který dokonce z nějakého důvodu zešedivěl a zplešatěl! A najednou je zpátky normální...) a dojde k novému souboji, který se tentokrát odehrává na Měsíci!

Ale nebojte, všechno dobře dopadne.

Zatímco jednička a dvojka jsou v žánru komiksových filmů naprostá klasika, trojka a čtyřka se perfektně hodí na nějaký maraton špatných filmů, které si pustíte s přáteli Jackem Danielsem a Jimem Beamem. Kdo přežije u čtyřky panákovanou na téma "pokaždé, když se zopakuje záběr letícího Supermana, dáme panáka", je alkoholik. 5/10 
Omlouvám se, že u těch filmů tolik spoiluju, ale čekáte od toho nějaké překvapivé zvraty? Nebo jste první dva filmy nikdy neviděli? Trojka a čtyřka u nás byly k vidění méně, to je pravda. Trojka vyšla dvakrát na kazetách a jednou v televizi, a to ještě na kabelovce (ve všech verzích ale Supermana namluvil Vladimír Dlouhý), čtyřka běžela u nás až po jeho smrti, takže Supermana převzal Jan Šťastný a Hackmana už namluvil Jaromír Meduna a nikoli Josef Somr (přičemž Meduna dělá Hackmana dobře, ale Somr byl jako Luthor prostě perfektní. V jiných rolích bych si toto spojení, narozdíl od Meduny, představit ale nedokázal.)
a.k.a. Superman 4
Režie: Sidney J. Furie
Hrají: Christopher Reeve, Gene Hackman, Margot Kidder, Mariel Hemingway, Jackie Cooper, Marc McClure, Sam Wanamaker, Mark Pillow, Mac McDonald (já si říkal, že jeden z dozorců vypadá jako Hollister!), Jim Broadbent, Susannah York
Hudba: Alexander Courage, John Williams
Produkce: Yoram Globus, Menahem Golan
Velká Británie / USA 1987

8 komentářů:

  1. Chtěl jsem původně napsat ke každému filmu komentář, ale lenost zvítězila, takže napíšu jeden shrnující:).
    Zajímavé recenze, který mají (všechny) přesný, ale příkrý text a jejichž hodnocení ... úplně neodpovídá samotným textům (mimochodem, odkdy jsi začal hodnotit špatné filmy?). Ale co si pamatuji (alespoň u jedničky a dvojky), tak to celkem odpovídá - moje pocity z filmů se dost podobají samotným recenzím :). A nevím proč, z těch recenzí mám pocit jako kdyby tě ty filmy rozčilovali (teda, u trojky a čtyřky je to jasný):). Shrnuto a podtrženo, zajímavá minisérie, která se mi líbila.

    OdpovědětVymazat
  2. Bacha, já jsem nedával hodnocení filmům, které jsou tak špatné, až jsou geniální. Kdybych tu psal o nedávno zhlédnutých filmech The Room a Fateful Findings, asi bych s tím měl problém. Tady jsem mj. i chtěl naznačit, jak si čtyřka stojí proti předchozím dílům.
    To s tím rozčilováním je pocit, který jsem rozhodně vzbudit nechtěl. Mimochodem série ještě neskončila, měla by běžet až do neděle, zítra bude ještě jeden film, který je (napínavá pauza) ještě horší než čtyřka.

    OdpovědětVymazat
  3. Čtyřku jsem léta letoucí pokládal za mýtus, jelikož ČT si vystačila s jedničkou a dvojkou, zatímco Nova a videodistributor FVS k nim směle přidali trojku, ale poslední film nikde. Když jsem ji konečně viděl, tak jsem pochopil proč, ale i tak je u mě čtyřka přesně o 35 minut lepší než trojka. Jinak, ne že bych to vyloženě doporučoval, ale Singerův Superman se vrací se snaží navázat na první dva filmy, takže do tohohle cyklu taky tak trochu patří. Jenom se bere trochu vážněji, než by měl, co si tak pamatuju, ale průser to rozhodně není.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď už ho nestíhám zařadit, ale vím o něm. To, že se bere šíleně vážně, taky. Kevin Spacey ale může bejt dobrej Luthor (vlastně nemůže, protože metoo).

      Vymazat
  4. Jestli je tam aerobic, tak to nemůže být vyloženě zlé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D V tom případě se rozhodně mrkni na Killer Workout od Davida Priora :D

      Vymazat
    2. To hledám na kazetě za rozumnou cenu.

      Vymazat
  5. Ad hodnocení - promiň, moje chyba, neuvědomil jsem si to.
    Ale i tak mi to nedá a divím se, že oproti textu je hodnocení poměrně dobré.

    OdpovědětVymazat